Business Internaţional

Austriecii de la OMV caută să strângă 900 mil. euro printr-o majorare de capital

Autor: Andrei Chirileasa

17.05.2011, 12:11 724

Grupul austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom(SNP), îşi propune să atragă până la 900de milioane euro printr-o emisiune de acţiuni pentru a refinanţaachiziţiile derulate în ultimul an în Turcia şi Tunisia, a anunţatmarţi compania.

În plus, compania va emite şi capital hibrid (obligaţiuni), însăvaloarea acestei emisiuni nu a fost încă stabilită.

OMV a anunţat că va plasa până la 27,27 milioane de acţiuni noi,reprezentând 9,1% din capital, la preţul maxim de 33 deeuro/acţiune. Fiecare acţionar va putea subscrie o acţiune nouă lafiecare 11 titluri deţinute, iar titlurile nesubscrise vor fivândute prin ofertă publică în Austria sau prin plasamentprivat.

După publicarea anunţului, acţiunile OMV au scăzut cu până la3,9% pe bursa din Viena. La ora 12:00, titlurile şi-au mai revenit,scăderea fiind de 1,84%.

Oferta de acţiuni se va derula în perioada 19 mai - 6 iunie.

OMV a preluat în octombrie cel mai mare retailer de carburanţidin Turcia, Petrol Ofisi, majorându-şi participaţia la companie la96% pentru un miliard de euro. În ianuarie, OMV a anunţat achiziţiaactivelor de explorare şi producţie ale Pioneer Natural Resourcesdin Tunisia, pentru 866 milioane de dolari. Aceste achiziţii auridicat rata de îndatorare la 47%, peste nivelul de 30% pe carecompania îl are ca obiectiv pe termen mediu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels