Business Internaţional

Bruxellesul face curatenie in sectorul energetic

01.11.2006, 18:05 20

Uniunea Europeana vrea sa interzica gigantilor din domeniul energetic sa controleze atat productia de energie, cat si infrastructura de distribuire a acesteia, a afirmat Neelie Kroes, comi-sarul european pentru concurenta, titreaza Financial Times.
Separarea firmelor implicate in domeniul energetic, cum sunt RWE si E.ON din Germania si grupul francez EdF, ar fi o "prioritate absoluta", afirma ea, pentru a stimula concurenta si pentru a rezolva gradul insuficient de diversificare din sector, a afirmat Kroes la o conferinta pe probleme de energie de la Lisabona.
"Cu infrastructura in mana com-paniilor producatoare de electricitate, oportunitatile de discriminare a concurentilor abunda", a spus ea. Singurul mod de a restabili "credibilitatea si increderea" in piata este o solutie structurala care va separa odata pentru totdeauna infrastructura de aprovizionare de productia de curent electric.
In cazul in care Comisia Europea-na ar urmari politica propusa de Kroes, ar fi o lovitura puternica pentru unele dintre cele mai mari si mai influente companii din UE. Grupuri precum E.ON, RWE, EdF si GdF din Franta au creat o strategie prin care sa com-bine nu doar aprovizionarea si infrastructura, dar in unele cazuri integrarea operatiunilor cu electricitatea si gazul. Piata de energie din UE - care teoretic ar trebui sa fie complet des-chisa concurentei - este inca slab integrata, ineficienta si lipsita de concurenta comerciala reala.
Comisia trebuie sa propuna o revizuire a legislatiei UE in domeniul energetic cel mai devreme anul viitor. Kroes sustine ca are sprijin din partea legislativului si a participantilor la piata, cu toate opozitiile statelor membre. In discursul sau, Kroes a scos, de asemenea, in evidenta alte esecuri semnificative ale pietei energiei din UE. "Legislativului trebuie sa i se dea independenta necesara si instrumente pentru a controla piata", a spus ea, incluzand posibilitatea de a schimba informatii precise pe piata. A mai mentionat despre contractele de aprovizionare pe termen lung ca actioneaza ca frana pentru o concurenta sanatoasa. "Acolo unde aproape tot gazul care este distribuit pe piata este blocat pentru o perioada lunga de timp, este posibil ca nou-intratii pe piata nu pot cumpara suficient gaz pentru a construi o afacere, sau sa permita accesul pentru suficienti clienti pentru a crea o baza de clienti sustinuta".
Kroes a condus deja o ancheta asupra pietei de energie din UE care a scos in evidenta probleme serioase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO