Business Internaţional

Bulgaria amana intrarea in anticamera euro

27.05.2010, 23:07 22

Bulgaria si-a amanat pana anul viitor planurile de a intra inmecanismul ERM-2, anticamera zonei euro, a declarat ministrul definante Simeon Djankov, citat de agentia de presa ThomsonReuters.

Bulgaria a fost nevoita sa renunte la intrarea in ERM-2 inaprilie, cand a dezvaluit ca deficitul real pe 2009 era mai maredecat cel preconizat, fapt ce i-a afectat credibilitatea si areinviat temerile cu privire la transparenta fiscala dinregiune.

"Nu ne putem inscrie in mecanismul ERM-2 anul acesta, trebuie samai asteptam. Insa incepand cu 1 ianuarie anul viitor, suntempregatiti sa mergem mai departe. Planul nostru e sa ne inscriemanul viitor", a spus Djankov.

Partidul de centru-dreapta GERB, care a venit la putere in iulieanul trecut, spera ca Bulgaria va putea adopta moneda euro incepandcu 2013, insa recesiunea, coroborata cu un deficit bugetar masiv sicu turbulentele din zona euro, a facut acest obiectiv destul denerealist, sunt de parere analistii.

In ciuda unei gauri bugetare de 3,9% din PIB in 2009, calculatadupa metodologia valabila in Uniunea Europeana si dubla fata decifra anuntata initial, Djankov declarase in urma cu ceva vreme caBulgaria va continua eforturile de adoptare a monedei euro si ca vaintra in ERM-2 anul acesta.

Ministrul bulgar de finante a confirmat faptul ca noua tinta dedeficit pentru 2010 este de 4,8% din PIB, aceeasi cifra pe care siKalin Hristov, viceguvernatorul bancii centrale bulgare, o anuntasemarti.

Bulgaria, tara a carei economie s-a contractat cu 4% in primultrimestru, dupa un declin de 5% in anul 2009, trebuie sa-si fixezeo noua data tinta pentru adoptarea euro, pentru ca, in ciudaintarzierii intrarii in ERM-2, analistii raman inca sceptici cuprivire la sansele Bulgariei si pentru anul 2011.

"As fi mai degraba precaut. Nu intrevad intrarea in ERM-2 inanul urmator si nu numai din motive economice, ci si din cauzaprovocarilor politice cu care tara se confrunta, precuminsuficienta reglementare", a avertizat Dmitri Gourov, economistpentru UniCredit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO