Business Internaţional

Care este ţara în care tot Occidentul ar trebui să vadă un avertisment pentru propriul viitor

Care este ţara în care tot Occidentul ar trebui să...

Autor: Bogdan Cojocaru

04.05.2024, 08:12 117

De un an, istoria pune la încer­care economia Japoniei într-un mod care ar trebui să facă atent tot Occidentul. Vecinii nu toc­mai prietenoşi Rusia şi China sunt cu siguranţă atenţi.

Mult timp o superputere economică mon­dială mai ales mulţumită tehnologiei, Japonia a pierdut locul trei în clasamentul celor mai mari economii ale lumii în favoarea Germaniei. O recesiune a tras-o în jos. Recesiunea a trecut, iar Japonia şi-a recăpătat o parte din putere doar pentru a-şi contempla de undeva de mai sus viitorul nesigur.

Economia a ieşit, după două decenii, din de­flaţie. Companiile mari au început să majo­reze salariile. Însă politica monetară este nesin­cronizată cu cele din lumea dezvoltată - Banca Japoniei a majorat în martie dobânzile pentru prima dată în ultimii 17 ani. În tot acest timp a încercat, prin dobânzi mici, să producă inflaţie, să încurajeze creditarea şi să stimuleze consu­mul. Reversul medaliei este un vârtej descen­dent care dus recent yenul la nivelurile din anii 1990.

Peste toate acestea se su­pra­pune îmbătrânirea popu­laţiei şi dispariţia oamenilor şi odată cu ei a unui însemnat nu­măr de localităţi. Japonia mer­ge pe un drum pe care nimeni n-a mai mers până acum. Destinaţia este neclară. Direcţia se poate intui. „Afundarea în dezordine, disparităţi şi disfuncţii este asociată cu statutul de economie emergentă“, se arată într-o opinie publicată de Financial Times.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels