Business Internaţional

China,interesată de un rol mai mare în relaţiile economice în Asia-Pacific,după ieşirea SUA din TTP

China,interesată de un rol mai mare în relaţiile...

Autor: Mediafax

23.11.2016, 16:37 105

Preşedintele-ales al SUA, Donald Trump, a anunţat luni că va retrage Statele Unite din Acordul de parteneriat transpacific (TTP), un tratat negociat ani întregi de Administraţia Barack Obama cu state din Asia de Sud-Est.

Imediat după acest anunţ, China, care nu era cooptată în Acordul de parteneriat transpacific (TTP), a anunţat că "va juca un rol" în promovarea integrării economice în zona Asia-Pacific.

"China va avea propriul rol; avem o atitudine deschisă faţă de orice aranjament în materie de comerţ liber regional", a explicat Geng Shuang, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, citat de site-ul agenţiei Reuters.

Geng Shuang a subliniat că toate părţile trebuie să aibă propria influenţă în zona Asia-Pacific, evitându-se ca agenda să fie fixată de o singură ţară. "Problemele nu trebuie politizate. Acest lucru înseamnă că nicio ţară nu trebuie să interpreteze acordurile de liber-schimb din perspective geopolitice", a insistat oficialul chinez.

Tratatul de parteneriat transpacific (TTP) a fost semnat de Brunei, Chile, Noua Zeelandă, Singapore, Australia, Canada, Japonia, Malaysia, Mexic, Peru, Statele Unite şi Vietnam. Pentru a intra în vigoare, acordul comercial trebuie ratificat. Donald Trump, viitorul preşedinte al SUA, a semnalat retragerea din acest acord.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO