Business Internaţional

Clienţii au retras 200 mil. dolari în câteva zile de la cea mai mare bancă din Afganistan

Clienţii au retras 200 mil. dolari în câteva zile de la cea mai mare bancă din Afganistan

Autor: Andreea Neferu

05.09.2010, 23:59 26

Autorităţile de la Kabul au hotărât să intervină pentru asprijini cea mai mare bancă din Afganistan, Kabul Bank, după ceclienţii acesteia au retras peste 200 de milioane de dolari (156 demilioane de euro) în doar câteva zile, scrie The New York Times.Banca are active de circa 1,3 miliarde de dolari. Oficialii dinAfganistan au spus că nu au hotărât încă dacă vor oferi sprijinfinanciar băncii, care nu este de stat.
Cu toate acestea, banca centrală din ţara situată în OrientulMijlociu a retras fonduri din străinătate, inclusiv 300 de milioanede dolari (234 de milioane de euro) pe care le ţinea sub formă derezerve în cadrul băncii centrale americane (Fed), pentru a aveabani la dispoziţie în cazul în care Kabul Bank va avea nevoie dediverse garanţii, au declarat oficiali americani. Panica dinAfganistan a pornit la finalul lunii august, atunci când bancacentrală locală i-a tras la răspundere pe preşedintele şi pedirectorul executiv ai Kabul Bank, după ce a descoperit căinstituţia bancară ar fi împrumutat sute de milioane de dolari unorpersoane apropiate preşedintelui Hamid Karzai, bani ce ar fi ajunsîn investiţii imobiliare riscante din Dubai. Fostul preşedinte albăncii Sherkhan Farnood este acuzat că a folosit 150 de milioane dedolari din banii băncii pentru a cumpăra proprietăţi de lux tot înDubai pe numele său şi al soţiei.
Printre clienţii Kabul Bank se numără chiar guvernul afgan, careplăteşte salariile celor 250.000 de bugetari chiar prin intermediulacestei instituţii. Ieri după-amiază, forţe de securitate înarmateerau staţionate în faţa principalei filiale a băncii, în condiţiileîn care clienţii continuau să îşi retragă banii. Zona din faţabăncii a fost înconjurată cu sârmă ghimpată pentru a ţine mulţimeala distanţă. Între timp, oficialii trezoreriei americane au negatzvonurile privitoare la pregătirea unei acţiuni de salvare abăncii.
"Deşi acordăm asistenţă tehnică guvernului afgan, niciun ban dinfondurile contribuabililor americani nu va fi folosit pentru aajuta Kabul Bank", a declarat secretarul-adjunct al TrezorerieiNeal Wolin. Clienţilor li s-a spus că o singură filială deţinedolari şi că nu pot retrage mai mult de 10.000 de dolari. AndreeaNeferu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO