Business Internaţional

Criza datoriilor din Europa a luat sfârşit, spune primul-ministru spaniol. Ce au învăţat din ea politicienii europeni?

 Criza datoriilor din Europa a luat sfârşit, spune primul-ministru spaniol. Ce au învăţat din ea politicienii europeni?

Autor: Catalina Apostoiu

22.09.2010, 23:58 27

Primul-ministru spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero a declaratcă criza datoriilor din Europa s-a încheiat, dar că guverneletrebuie să colaboreze mai strâns pentru a preîntâmpina astfel deevenimente, scrie The Wall Street Journal. "Cred că crizadatoriilor care a afectat Spania şi zona euro în general a luatsfârşit", a declarat Zapatero. O lecţie ce poate fi învăţată de peurma turbulenţelor care au afectat zona euro în ultimele luni estecă o politică monetară comună nu este suficientă pentru UE, adeclarat primul-ministru spaniol.

"Avem nevoie de o convergenţă mai puternică pentru o concurenţăsporită şi de principii mai puternice pentru implementarea unorpolitici economice şi fiscale echilibrate". Zapatero, care a arătatcă nu se aşteaptă la contracţii ale PIB-ului Spaniei în trimestreleviitoare, a apărat cu fermitate măsurile de austeritate adoptate. Oaltă lecţie ce decurge din criză este legată de necesitatea uneicoordonări mai strânse la nivelul politicilor economice în cadrulUE. Cât priveşte Spania, Zapatero a declarat că "încrederea înaceastă ţară a fost recâştigată", în special după publicarearezultatelor testelor ce evaluau soliditatea sistemului bancar lasfârşitul lunii iulie. Dependenţa băncilor spaniole de fondurileBCE a scăzut de asemenea în august­­­­, în condiţiile redeschideriipieţelor internaţionale de capital pentru instituţiilespaniole.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO