Business Internaţional

Economia poloneza va creste cu 2-3% in primul semestru

23.03.2001, 00:00 7



Produsul Intern Brut al Poloniei a crescut cu numai 2,4% in ultimul trimestru al anului trecut, insa cererea interna mai puternica semnaleaza imbunatatirea conjuncturii economice a tarii, relateaza Mediafax.

Desi economia poloneza a crescut cu 3,3% in cel de-al treilea trimestru al anului 2000, cresterea s-a incetinit in ultimul trimestru ca urmare a diminuarii productiei industriale si a scaderii activitatii din sectorul constructiilor, potrivit Biroului Central de Statistica din Polonia.

Cu toate acestea, consumul si cererea interna au crescut cu 1,3%, respectiv 1,7% in trimestrul al patrulea, comparativ cu 0,8%, respectiv 1,3% in trimestrul anterior.

"Datele statistice, mai ales dezvoltarea cererii interne, arata ca incetinirea cresterii economice nu a fost atat de serioasa pe cat s-a estimat", a apreciat Mateusz Szczurek, economist in cadrul ING Barings din Varsovia.

Pe de alta parte, exporturile poloneze au crescut anul trecut cu 15,5%, la 31,65 miliarde de dolari, in timp ce cresterea importurilor a fost de numai 6,6%, pana la 48,94 miliarde de dolari. Astfel, deficitul comercial al Poloniei a scazut cu 1,2 mld., ajungand la 17,3 miliarde de dolari.

Conform analistilor, cresterea PIB polonez se va situa in jurul a 2-3% in primul semestru al acestui an, dupa care se va accelera ca urmare a sporirii consumului, estimata sa aiba loc dupa alocarea unor importante plati compensatorii catre populatie.

Cetatenii polonezi urmeaza sa primeasca circa 6-7 miliarde de zloti din partea unui fond german de retribuire a muncii prestate in cel de-al II-lea razboi mondial, dar si din partea guvernului polonez, care a diminuat ilegal salariile din sectorul public in ultimii ani.

Insa redresarea cresterii nu va reduce semnificativ rata somajului. In ultimele opt luni, rata somajului a ajuns la 15,8%, iar analistii apreciaza ca somajul ar putea creste la circa 20% in acest an.

Pe de alta parte, rata medie a inflatiei din Polonia ar putea atinge in acest an 6%, nivel inferior obiectivului de 7% cuprins in bugetul pentru anul 2001, a declarat recent ministrul polonez al Finantelor, Jaroslaw Bauc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels