Business Internaţional

Fostul CEO al Bear, in criza odata cu banca

05.08.2008, 19:35 16

James Cayne, fostul director executiv al bancii americane Bear Stearns, s-a aflat in pragul decesului in septembrie anul trecut, cand firma pe care o conducea se afla in plina criza, dupa ce a suferit de o septicemie cauzata de o infectie la prostata, scrie revista americana Fortune.
James Cayne a fost des criticat pentru atitudinea degajata pe care a aratat-o in perioada in care Bear Stearns era nevoita sa inchida doua fonduri de investitii din cauza retragerii clientilor. In primele momente ale crizei el nu a putut fi contactat de angajatii bancii pentru ca se afla la un turneu de bridge, avand telefonul inchis.
Cu toate ca a reusit sa treaca cu bine peste interventia chirurgicala, Cayne, in varsta de 85 de ani, recunoaste ca nu a fost in stare sa-si salveze banca de la faliment. Bear Stearns s-a prabusit sase luni mai tarziu din cauza neincrederii clientilor si a celorlalte banci in capacitatea Bear de a putea restitui imprumuturile facute.
De asemenea, titlurile Bear Stearns au inceput sa scada extrem de rapid incepand cu iunie 2007, in urma prabusirii a doua dintre fondurile de investitii ale bancii.
"Optiunile bancii la acea vreme erau extrem de limitate", a declarat Cayne pentru revista americana Fortune.
"Bear inregistra primele pierderi trimestriale in decembrie, imediat dupa ce am iesit din spital. Mi-am dat seama insa ca banca va incepe sa aiba probleme in iunie, cand nu am reusit sa salvam cele doua fonduri de investitii bazate pe creditele ipotecare subprime", a declarat fostul director executiv al Bear Stearns.
Incepand din august anul trecut, conducerea bancii americane a facut eforturi disperate pentru majorarea capitalului. Toate tratativele de preluare a bancii de catre fonduri de investitii precum KKR, Fortress Investement, JC Flowers si multe altele nu s-au concretizat.
La inceputul acestui an, Cayne a fost insa demis din functia de director executiv al Bear Stearns, ramanand totusi pe postul de presedinte.
La 15 martie insa Fed a decis ca Bear Stearns sa fie tranzactionata catre JPMorgan Chase, iar conducerea Bear a trebuit sa se resemneze pentru oferta de 2 dolari/actiune venita din partea JPMorgan.
"In urma vanzarii catre JPMorgan, am pierdut aproximativ un miliard de dolari, participatia pe care o detineam in cadrul Bear ridicandu-se la putin peste 600.000 de dolari. A fost un moment extrem de trist pentru intreaga familie Bear Stearns", a incheiat Cayne.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO