Business Internaţional

Friedman: "intoducerea euro este o grava eroare"

28.08.2001, 00:00 12



Economia europeana va supravietui efectelor recesiunii cunoscute de Statele Unite, dar cele 12 state incluse in zona euro vor traversa, cel mai probabil, "o perioada extrem de turbulenta", ca urmare a introducerii monedei unice europene, preconizeaza laureatul Premiului Nobel pentru economie, Milton Friedman.

Friedman a adaugat, intr-un interviu acordat publicatiei italiene Corriere della Sera, ca introducerea euro reprezinta o "grava eroare", care ar putea da nastere unei "perioade de turbulenta".

"In loc sa incurajeze aparitia unui sistem politic unificat, moneda unica europeana va crea diferente", a mai spus detinatorul Premiului Nobel, care a dat exemplul Irlandei, a carei economie necesita, in acest moment, o inasprire a politicii monetare, in timp ce Italia ar avea nevoie a o relaxare a acesteia.

Economistul a mai apreciat ca SUA se afla deja in plina recesiune. "Scaderea productiei si cresterea somajului o arata in mod clar", a afirmat Friedman, care a precizat ca utilizarea cuvantului "recesiune" ramane o chestiune de semantica. Mediadax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO