Business Internaţional

Germania se indreapta cu pasi repezi spre recesiune

04.08.2008, 18:01 23

Vanzarile de retail din Germania au inregistrat in luna iunie o scadere aproape de doua ori mai mare decat estimarile economistilor, in conditiile in care apar tot mai multe informatii care sa indice o contractare a celei mai mari economii a Europei in al doilea trimestru, scrie Bloomberg.
Vanzarile, ajustate in functie de inflatie si de schimbarile sezoniere, au scazut cu 1,4% fata de luna mai, cand urcasera cu 0,5%, conform Biroului Federal de Statistica din Wiesbaden.
Economistii estimasera o scadere de 0,5%. Ritmul de crestere economica din Germania incetineste, dupa ce rezistase scaderii din SUA si din tarile mai mici, precum Spania si Irlanda.
Accelerarea inflatiei duce la diminuarea puterii de cumparare a gospodariilor, in conditiile in care aprecierea monedei europene in fata dolarului in cursul ultimului an creeaza dificultati exportatorilor.
"Europa a intrat intr-o perioada de scadere puternica in ce priveste dezvoltarea economica. Economia Germaniei se alatura acum tendintei descendente a celorlalte mari tari europene", a spus Stephane Deo, economist-sef la UBS in Londra.
Vanzarile din sectorul de retail au scazut cu 3,9% in ultimul an si cu 0,8% in primul semestru, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO