Business Internaţional

Grecia revine în prim-plan: investitorii ar putea pierde 70% din valoarea investiţiilor în titluri elene

Grecia revine în prim-plan: investitorii vor pierde 70% din valoarea investiţiilor în titluri elene

Autor: Alexandru Matei

31.01.2012, 12:44 1263

Investitorii privaţi care participă la înţelegerea privind reducerea datoriilor Greciei ar putea înregistra pierderi de circa 70% din valoarea obligaţiunilor pe care le deţin, conform unei surse apropiate negocierilor citată de AP.

Reducerea datoriilor se va face printr-un schimb de obligaţiuni vechi emise de Atena cu unele noi. Procentul de 70% va fi obţinut prin ştergerea a 50% din valoarea nominală a obligaţiunilor, oferirea unor titluri noi cu o dobândă între 3,5% şi 4% şi cu maturităţi pe termen foarte lung.

Oficialii eleni şi negociatorii investitorilor privaţi se apropie de o înţelegere care are menirea de a reduce datoriile Greciei la un nivel sustenabil. Înţelegerea cu creditorii privaţi este o condiţie pentru ca Atena să primească un al doilea pachet de împrumuturi de la UE şi FMI, în valoare de 130 mld. euro. Atunci când a fost anunţată pentru prima dată ideea implicării sectorului privat în reducerea datoriilor Greciei, în vara anului trecut, preşedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat că prin această măsură datoriile de 350 mld. euro ale Atenei ar urma să scadă cu 100 mld. euro.

De atunci însă condiţiile economice din Grecia s-au înrăutăţit şi mulţi economişti susţin că această valoare nu mai este de actualitate. Mai mult, un raport al Institutului Kiel arată că datoria publică a Greciei ar trebui redusă cu peste 80% pentru a fi considerată drept sustenabilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO