Business Internaţional

Încă un indiciu că ce a fost mai rău din criza euro a trecut: Germania cere BCE să absoarbă "banii ieftini" din piaţă

Încă un indiciu că ce a fost mai rău din criza euro a trecut: Germania cere BCE să absoarbă "banii ieftini" din piaţă

Autor: Marius Oncu

12.03.2012, 09:51 1405

Germania începe să pună presiune pe Banca Centrală Europeană (BCE) pentru sterilizarea lichidităţilor suplimentare introduse în sistemul financiar în contextul crizei datoriilor din zona euro, ca urmare a încrederii Berlinului că Europa a depăşit faza acută a crizei, potrivit Bloomberg.

Un important aliat din Parlamentul german al cancelarului Angela Merkel a cerut ca BCE să revină rapid la misiunea de combatere a inflaţiei şi de asigurare a stabilităţii monedei euro.

"Sper ca BCE să-şi recunoască limitele şi să retragă mai târziu banii", a afirmatVolker Kauder, şeful grupului parlamentar al alianţei Partidului Creştin Democrat - Uniunea Social Creştină Bavareză.

Avertismentul lui Kauder vine după declaraţii similare ale cancelarului Merkel la summit-ul liderilor europeni de la începutul lunii martie. Răspunzând unei critici din partea Braziliei privind un "tsunami de bani ieftini" pe pieţele globale, Merkel a afirmat, într-o conferinţă de presă, că este încrezătoare că BCE a încheiat programul de împrumuturi nelimitate cu scadenţă la trei ani.

Merkel a dat asigurări că BCE nu va mai repeta astfel de măsuri.

Prin programul de împrumuturi pe trei ani pentru bănci, BCE a introdus în sistemul financiar lichidităţi de peste 1.000 de miliarde de euro.

Odată cu încheierea, aparent cu succes, a procesului de restructurare datoriilor statului elen, şi în urma reacţiei pozitive a pieţelor la al doilea pachet financiar pentru Grecia, Germania pare să acorde o prioritate mai mare pericolului inflaţiei, scrie Bloomberg.

Merkel a declarat că liderii europeni vor fi nevoiţi să continue să lupte şi în anii următori împotriva crizei, însă politicienii germani sunt tot mai încrezători în capacitatea Europei de a face faţă problemelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO