Business Internaţional

Industria Rusiei se duce la vale mai rau decat in 1998

16.12.2008, 17:18 26

Productia industriala a Rusiei a inregistrat in noiembrie cea mai pronuntata scadere de la colapsul economic din 1998, intr-o perioada in care criza financiara mondiala reduce cererea pentru otel, tevi sau fertilizatori si apropie tara tot mai mult de recesiune, scrie Bloomberg.

Productia s-a contractat cu o rata anuala de 8,7%, dupa ce in octombrie raportase o crestere de 0,6%, potrivit Serviciului federal de statistica cu sediul la Moscova. Productia scade pentru prima data de la introducerea in 2003 a noii metodologii de obtinere a datelor pe care o utilizeaza biroul rus de statistica, iar amploarea fenomenului este cea mai accentuata din 1998, an in care guvernul de la Kremlin nu si-a mai putut plati datoriile de peste 40 mld. dolari (29,7 mld. euro), potrivit lui Vladimir Osakovski, economist-sef la UniCredit Bank.
Economia Rusiei ar putea traversa o perioada de recesiune in primele trei trimestre ale anului viitor, a anuntat pe 10 decembrie Barclay's Capital, dupa ce criza financiara internationala a redus drastic perspectivele de crestere economica ale pietelor emergente. Comertul mondial s-ar putea contracta in 2009 pentru prima data in ultimii 25 de ani, potrivit unei estimari din 9 decembrie a Bancii Mondiale.
"Fenomenul a fost cauzat de reducerea productiei de otel care a avut efecte si asupra altor sectoare sau arii de activitate conexe: siderurgie si industria miniera", a afirmat Osakovski.
"In conditiile crizei economice mondiale, scaderea cererii la nivel de sistem va afecta, bineinteles, si Rusia", a afirmat ministrul de finante rus Alexei Kudrin.
Industria prelucratoare a raportat o productie anuala cu 10,3% mai scazuta, fata de cresterea de 0,3% din octombrie, pe fondul reducerii cu 36,9% a productiei anuale de tevi si cu 38,7% a celei de carbune cocsificabil, potrivit serviciului rus de statistica. Productia anuala de camioane a scazut cu 58,1%, sectorul inregistrand o reducere cu 7,2% a productiei lunare.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO