Business Internaţional

Investiţii libiene de 80 mld. $ în străinătate: de la UniCredit la Juventus Torino şi Financial Times

Autor: Catalina Apostoiu

22.02.2011, 23:46 49

Libyan Investment Authority (LIA), fondul suveran al Libieievaluat de analişti la 60-80 de miliarde de dolari (44-59 mld.euro), a acumulat participaţii într-o gamă variată de activestrăine, de la ziare şi echipe de fotbal la bănci şi textile, scrieFinancial Times.

Autorităţile de la Tripoli au creat LIA în 2006 pentru a reducedependenţa ţării nord-africane de activele petroliere. Faptul că afost creat atât de recent l-a protejat de genul de pierderisuferite de alte fonduri din Orientul Mijlociu.

Până acum, LIA şi-a realizat investiţiile prin intermediulfondurilor de private equity şi a recurs la bănci europene şiamericane pentru a-i administra investiţiile până când va acumulaexperienţă pentru a face acest lucru singur.

Totuşi, în pofida încercărilor multor fonduri de private equityde a încheia parteneriate cu fondul libian, LIA s-a concentrat înspecial asupra Italiei, fostul colonizator al Libiei şi cel maimare partener comercial al acesteia, în ceea ce priveşteinvestiţiile externe.

LIA deţine 2,5% în cadrul UniCredit, cea mai mare bancă italianădin punctul de vedere al activelor, pe lângă pachetul de 4,9%deţinut de banca centrală libiană.

Libia a creat de asemenea un fond comun în valoare de până la500 mil. $ cu grupul bancar Mediobanca pentru investiţii încompanii italiene cu probleme.

Libienii au "atacat" de asemenea active foarte importante depeste hotare. Anul trecut, LIA a achiziţionat 3,1% din Pearson,proprietarul cotidianului de business Financial Times.

Libyan Arab Foreign Investment Company deţine 7,5% din Juventus,clubul de fotbal controlat de puternica familie italiană Agnelli.Al-Saadi Gadhafi, un fiu al liderului libian, a făcut parte dinboardul Juventus.

La un anumit moment, Tripoli a intenţionat să înainteze o ofertăpentru clubul de fotbal Lazio şi a investit în alt club, Triestina.

Asemeni majorităţii ţărilor sale rivale, Libia a acumulat activeimobiliare în străinătate, cum ar fi 11 Upper Brook Street, oclădire de birouri din Mayfair, Londra.

În contextul dezvoltării relaţiilor italo-libiene, au fost deasemenea încheiate acorduri de cooperare în domeniul aerospaţial şialte proiecte în Orientul Mijlociu şi Africa.

Ce deţine Libia

7,4% din banca UniCredit

3,1% din publisherul Pearson

7,5% din echipa de fotbal Juventus Torino

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO