Business Internaţional

Investitorii de pe bursele americane au pierdut peste 1.000 mld. $ într-o săptămână

Investitorii de pe bursele americane au pierdut peste 1.000 mld. $ într-o săptămână

Foto AFP

Autor: Paul Comşa, Bogdan Cojocaru

26.09.2011, 00:03 212

Bursele din SUA au scăzut puternic săptămâna trecută, cu indicele industrial Dow Jones înregistrând cea mai mare pierdere de după octombrie 2008 după ce Rezerva Federală a avertizat că riscurile pentru economie au crescut, iar temerile că autorităţile nu vor reuşi să stimuleze creş­terea s-au intensificat, scrie Bloomberg.

Analiştii estimează că declinul a şters peste 1.000 de miliarde de dolari din valoarea acţiunilor. În octombrie 2008 Congresul a aprobat un program de stimulare de 700 mld. dolari (TARP).

În pofida unor reveniri timide vineri, indicele S&P 500 a picat cu 6,5% săptămâna trecută, iar Dow Jones şi Nasdaq au scăzut cu 6,4% respectiv 5,3%.

"Posibilitatea unei recesiuni în SUA a crescut. Deşi datele economice nu sunt concludente, bursele americane sunt concentrate pe impactul unei încetiniri la nivel mondial", a afirmat Smith Barney, analist la Morgan Stanley.

Preţul aurului scăzut săptămâna trecută cu 10%, cel mai mare declin din ultimii 28 de ani. Pe piaţa energiei, cotaţia petrolului a pierdut 9,2% din valoare, la 79,82 de dolari barilul, cea mai mare scădere de după luna mai.

Acţiunile producătorului de aluminiu Alcoa au picat cu 14%, iar cele ale Bank of America au pierdut 13% din valoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO