Business Internaţional

Investitorii străini acuză Norvegia că i-a „ars“ pentru a proteja compania naţională de gaze

Norvegia se plasează printre primii zece producători de gaze naturale la nivel mondial. Gazele norvegiene acoperă 20% din consumul Uniunii Europene.

Norvegia se plasează printre primii zece producători de gaze naturale la nivel mondial. Gazele norvegiene acoperă 20% din consumul Uniunii Europene.

Autor: Bogdan Cojocaru

16.12.2014, 00:04 1073

Un investitor influent a acuzat guvernul norvegian că i-a „ars“ intenţionat pe investitorii străini pentru a proteja Stat­oil, compania naţională norvegiană de petrol şi gaze naturale, scrie Financial Times.

În decembrie 2012, fostul guvern norvegian a prezentat un plan pentru reducerea cu până la 90% începând cu 2016 a tarifelor pe care Gassled, reţeaua norvegiană de conducte submarine de gaze, le poate percepe pentru trans­portarea com­bus­tibilului.

Decizia a venit la doar 18 luni după ce Statoil a vândut o participaţie mare din reţeaua de aproape 8.000 de kilometri. Aceasta a fost doar una din operaţiunile prin care controlul operaţiunilor a trecut la un grup de investitori instituţionali şi companii de energie din Europa, America de Nord şi Orientul Mijlociu. Decizia a fost ratificată de actualul guvern în decembrie 2013. Aceasta i-a determinat pe unii investitori ai Gassled, care susţin că sunt în pericol venituri şi investiţii de 16 miliarde de dolari, să atace în justiţie guvernul norvegian.

Episodul a provocat critici neobişnuit de aspre în privinţa Norvegiei, considerată în general a fi una dintre cele mai transparente şi stabile ţări la nivel mondial.

„A fost un adevărat şoc pentru mulţi investitori; 20-30 de investitori internaţionali mari au semnat o scrisoare adre­sată ministerului petrolului şi energiei în care spun că ei cred că acesta este un eveniment deosebit de tulburător. A fost ceva de genul să-l scăpăm mai întâi pe campionul nostru naţional şi apoi o să ne repezim la o şleahtă de investitori internaţionali şi îi vom lăsa să se ardă. Tarifele erau neschimbate de 40 de ani“, a explicat unul dintre investitori.

Guvernul norvegian a explicat că reducerea tarifelor avea ca scop încurajarea exploatărilor de gaze naturale şi dezvoltarea Mării Nordului şi a Mării Barents, în timp ce investitorilor în Gassled le este asigurat un profit „rezonabil“. Reţeaua procesează şi transportă 96% din gazele extrase din platoul continental al Norvegiei şi acoperă 20% din gazele consumate de UE.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO