Business Internaţional

Letonia risca sa intre in faliment pana la vara

09.03.2009, 17:20 15

Letonia ar putea intra in faliment in trei luni daca nu va reusi sa opereze reducerile bugetare cerute de Fondul Monetar International, iar urmatoarea transa din programul de bailout ce-i este destinat este amanata, a anuntat premierul desemnat Valdis Dombrovskis, citat de Bloomberg.

"Daca nu vom primi in continuare imprumutul international, intram in faliment in iunie", a declarat Dombrovskis.
Letonia, ce se confrunta cu cea mai severa criza de la castigarea independentei in anul 1991, a beneficiat de un program de bailout de 7,5 miliarde de euro (9,5 mld. dolari) in trimestrul trecut dupa ce economia sa s-a contractat cu 10,5%, iar statul a preluat controlul asupra celei de-a doua mari banci. Guvernul a cazut pe 20 februarie dupa ce a fost de acord cu reducerile bugetare necesare pentru pastrarea deficitului sub 5% din PIB. Dombrovskis vrea ca FMI sa aprobe un deficit de 8% din PIB pentru ca economia sa nu fie afectata.
"Este aproape cu neputinta" sa mentinem tinta anterioara, a declarat Dombrovskis. "Memorandumul de intelegere anterior a fost semnat luandu-se in calcul o scadere economica de 5%, insa intre timp estimarea a ajuns la 12%, iar situatia se poate inrautati in continuare".
"In regiunea baltica exista teama de un efect de domino. Daca o tara ar cadea, probabil intreaga regiune ar cadea", a declarat acesta.
Falimentul Letoniei ar afecta si bancile suedeze, a declarat Dombrovskis.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO