Business Internaţional

Lukoil cumpara actiunile BP in cadrul unui oleoduct caspic

14.04.2009, 18:27 17

Lukoil, compania petroliera rusa cu cele mai multe active externe, va incerca sa obtina aprobarea guvernului kazah in vederea achizitionarii participatiei British Petroleum (BP) in cadrul unui joint-venture ce detine o parte din proiectul oleoductului Caspian Pipeline Consortium pana la sfarsitul lunii, scrie Bloomberg.

"Suntem in negocieri ce vor fi finalizate in curand", a declarat directorul executiv al Lukoil Vagit Alekperov. "Am primit o propunere concreta din partea BP si ne-am confirmat interesul fata de achizitionarea participatiei", a adaugat el.
Asa-numitul joint-venture Lukarco detine 5% din cadrul campului petrolier kazah Tengiz si 12% din Caspian Pipeline Consortium, detinator al conductei care conecteaza campul la pietele mondiale printr-un terminal la Marea Neagra. BP vrea sa-si vanda participatia pentru ca nu doreste sa investeasca in extinderea conductei.
"Trebuie sa incheiem formalitatile si sa obtinem permisiunea guvernului kazah", a declarat Alekperov. "Ma voi afla in Kazahstan in perioada 25-30 aprilie pentru a ma intalni cu presedintele kazah si voi pune aceasta intrebare in speranta ca voi obtine un raspuns pozitiv." Toby Odone, purtator de cuvant al BP, a refuzat sa precizeze cat vrea compania petroliera pentru participatia respectiva.
Chevron, operator al campului petrolier Tengiz, a declarat pe 3 februarie ca intentioneaza sa majoreze productia pana la 400.000 barili pe zi in acest an. Actionarii din cadrul Caspian Pipeline Consortium intentioneaza sa investeasca cel putin 1,6 mld. dolari pentru a dubla aproape capacitatea oleoductului pana la 1,3 mil. barili pe zi incepand cu anul 2013, a declarat vicepresedintele Chevron, Ian Macdonald.
Chevron detine 50% din cadrul venture-ului Tengiz, in timp ce compania Exxon Mobil are o participatie de 25%, iar compania de stat a Kazahstanului KazMunaiGaz detine 20%.
Lukoil detine 54% in cadrul Lukarco, iar BP are o participatie de 46%. Lukoil a devenit partener al BP in cadrul Lukarco in momentul in care compania britanica a achizitionat Atlantic Ritchfield, in 2000.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels