Business Internaţional

Nokia s-a predat ca să evite prăbuşirea totală

Autor: Radu Bostan

03.09.2013, 21:55 866

Microsoft va plăti 5,44 mld. dolari pentru a prelua divizia de telefoane mobile a companiei finlandeze Nokia, gigantul software american urmărind să se reinventeze ca un furnizor de dispozitive şi servicii. Intrarea Microsoft în pro­duc­ţia de telefoane mobile vine într-un moment când vân­zările de PC-uri sunt în scădere, deoarece con­sumatorii se reorientează către smart­phone-uri şi tablete.

„Este un pas îndrăzneţ către viitor, o mutare win-win pentru angajaţi, acţionari şi consumatori ai ambelor com­panii“, a declarat Steve Ballmer, CEO al Microsoft, în conferinţa de presă în care a anunţat că 30.000 de salariaţi ai Nokia vor intra sub umbrela firmei americane. Microsoft are în total 99.000 de angajaţi, dintre care 12.000 lu­crează în Europa.

Pentru Nokia, achi­ziţia va însemna renunţarea la domeniul în care a fost lider de piaţă timp de 14 ani. Compania nu a putut să ţină pasul cu rivalii Apple şi Samsung, iar de la cota de piaţă de 40% în 2007, Nokia controlează acum doar 15%, scă­zând până la 3% pe segmentul smart­phone-urilor.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO