Business Internaţional

Plecarea directorului executiv nu ar fi o „paguba” pentru AIG

22.11.2009, 23:13 19

Directorul executiv al American International Group (AIG),cunoscut pentru modul dur in care vorbeste, a amenintat in maimulte randuri ca isi da demisia, insa gigantul din domeniulasigurarilor, care da semne de viata dupa ce anul trecut a fost demai multe ori in pragul falimentului, s-ar putea descurca si farael, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

Robert Benmosche a amenintat ca o sa isi dea demisia din cadrulAIG in parte din cauza ca nu ii poate plati pe angajati atat catsi-ar dori, potrivit The Wall Street Journal.

AIG a refuzat sa comenteze, insa intr-o scrisoare adresataangajatilor Benmosche a spus ca el lucreaza continuu pentru a"depasi obstacolele privind plata de bonusuri care stau in calearestaurarii valorii AIG". El a mai spus ca este "profund devotat"incercarii de a scoate compania mai puternica din aceasta criza.Din pozitia de destinatar al unor fonduri guvernamentale de 180mld. dolari (120 mld. euro), AIG a intrat in vizorul lui KennethFeinberg, omul pe care administratia Obama l-a desemnat sasupravegheze salariile acordate de institutiile care au primit banide la stat. Benmosche s-a impotrivit restrictiilor impuse deFeinberg in ceea ce priveste sistemul de plati.

Daca insa el se hotaraste sa isi puna in aplicare amenintarile,nu ar fi o situatie tragica pentru companie, spun analistii.Benmoshe se afla in cadrul companiei de asigurari de doar treiluni. Aceasta nu este o perioada suficient de lunga pentru ca el sadevina de neinlocuit. Mai mult, Wall Street-ul este plin deexecutivi competenti care isi cauta un loc de munca. "Pierdereaunui director executiv nu va fi semnificativa pentru AIG", a spusSean Egan, directorul agentiei de rating Egan-Jones Ratings dinHaverford, Pennsylvania. "Exista multi alti oameni care i-ar putealua locul."

Problema care sta la baza conflictului dintre Benmosche siFeinberg este aceea ca firmele care se bazeaza pe sprijinulguvernului pentru a se mentine pe piata trebuie sa plateascasalarii si bonusuri mai mici decat competitorii care au refuzatajutorul. Feinberg a redus pachetele salariale ale celor mai bineplatiti 25 de angajati in cadrul companiilor care au primitajutoare de la stat si impune o serie de reguli care sareglementeze sistemul de salarizare pentru urmatorii 75.

Pentru AIG in special, Feinberg a promis sa limiteze bonusurileangajatilor diviziei de produse financiare a companiei, care auprimit la inceputul acestui an sume masive de bani care au starnitmania contribuabililor cu banii carora asiguratorul a reusit saevite falimentul. AIG ar urma sa plateasca in martie 2010 bonusuriin valoare de 198 mil. dolari (133 mil. dolari) angajatilordiviziei de produse financiare.

"Sunt multe persoane calificate care si-ar dori sa lucreze incadrul AIG", a spus Bill Fitzpatrick, analist in cadrul OptiqueCapital Management din Milwaukee, Wisconsin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels