Business Internaţional

Politica monetara a Bancii Centrale Europene sustine deprecierea dolarului american

Politica monetara a Bancii Centrale Europene sustine deprecierea dolarului american

Click pentru imaginea intreaga

07.03.2008, 17:51 88

Dolarul american a continuat sa scada fata de moneda europeana si a atins ieri valoarea de 1,5347 dolari/euro, cea mai mare de la introducerea euro in ianuarie 1999.
"Este evident ca BCE nu e deloc multumita de cursul actual al euro", spune seful departamentului de strategii monetare al Bank of New York Mellon Corporation, Simon Derrick.
Euro s-a apreciat si in fata lirei sterline dupa ce Banca Angliei a anuntat ca mentine costurile de imprumut la 5,25%. Moneda unica a atins ieri un maxim record de 76,92 pence/euro, de la valoarea de 76,63 pence, inregistrata in cadrul intalnirii cu ministrii de finante europeni de acum patru zile, presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat ca politica "dolarului forte" a Statelor Unite este "foarte importanta" pentru stabilitatea economiei mondiale.
In ultimul an, euro s-a apreciat cu 17% in fata dolarului, afectand competitivitatea exporturilor din Europa. Indicele dolarului, care evalueaza moneda americana in raport cu sase valute forte, a scazut pentru a opta zi consecutiv, atingand un minim record de 73,107 puncte. Fata de lira sterlina, dolarul a variat usor, ajungand la 1,9920 dolari/lira sterlina.
Politica de reducere a ratei dobanzii din Statele Unite a afectat si ea evolutia dolarului, facand moneda americana mai putin atractiva pentru investitori. Fed a redus rata dobanzii de referinta cu 2,25% din luna septembrie a anului trecut, cauzand o crestere a preturilor petrolului si aurului. In acelasi timp, Departamentul de Comert al SUA a anuntat ca cererea de bunuri a inregistrat o scadere cu 2,5% in luna ianuarie a acestui an, cel mai puternic declin din ultimele cinci luni. Doua rapoarte nefavorabile cu privire la economia americana au alimentat asteptarile conform carora banca centrala a Statelor Unite (Fed) va reduce rata dobanzii de referinta in cursul sedintei ce va avea loc in a doua jumatate a acestei luni. Un alt raport a indicat ca sectorul serviciilor a scazut in februarie pentru a doua luna consecutiv. "Ben Bernanke (guvernatorul Fed - n.red.) va distruge dolarul cu politica sa monetara", este de parere Marc Faber, un respectat investitor de pe pietele internationale, care a adaugat ca reducerea ratei dobanzii de referinta in SUA va duce la o crestere a inflatiei.
Moneda americana a scazut ieri la valoarea de 103,49 yeni, de la cea de 104,01 din ziua precedenta. Fata de francul elvetian, dolarul a atins minimul record de 1,028 franci/dolar.
Numerosi analisti pun aprecierea monedei europene si pe seama refuzului Bancii Centrale Europene de a micsora dobanda de politica monetara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels