Business Internaţional

Preşedintele Cehiei cere fuziunea bursei de la Praga cu cea de la Varşovia

AFP/Mediafax Foto

Ludwik Sobolewski a fost demis de acţionari la începutul anului din funcţia de CEO al Bursei de La Varşovia după ce a fost suspendat pentru conflict de interese la finalul lunii decembrie

Autor: Bogdan Cojocaru

27.05.2013, 20:07 350

Preşedintele Cehiei Milos Zeman a propus fuziunea pieţei de acţiuni de la Praga cu cea din capitala Poloniei pentru „crearea unei singure burse central-europene, cu sediul central în Varşovia, care va deveni un jucător mai puternic şi concurent pentru alte burse“, scrie Warsaw Business Journal.

Preşedintele a subliniat că bursa cehă nu are nici capitalul şi nici puterea managerială necesară pentru a atrage noi emitenţi de acţiuni, în timp ce bursa de la Varşovia are o cifră de afaceri chiar mai mare decât cea de la Viena. Un număr de şapte companii din Cehia sunt deja listate în Polonia.

„Mi-e teamă că acesta este ultimul discurs pe care-l ţin deoarece brokerii din Praga mă vor aştepta la aeroport cu pietre. Mă aşteaptă funeralii de stat“, a adăugat în glumă Zeman. În urmă cu câteva săptămâni, Warsaw Stock Exchange (WSE) a început discuţii legate de o posibilă colaborare cu grupul CEE Stock Exchange, un holding care deţine bursele din Viena, Budapesta, Ljubljana şi Praga. WSE a ales Citibank drept consilier financiar pentru aceste negocieri, iar curând va alege un consilier juridic.

Profitul Bursei de acţiuni de la Varşovia, controlată de stat, a crescut în primul trimestru cu 25%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, după achiziţia celei mai mari burse de energie din Polonia, potrivit Bloomberg.

Profitul net s-a cifrat la 42,1 milioane de zloţi (10 milioane euro) în primele trei luni ale anului. Veniturile au crescut cu 24%, la aproape 80 milioane zloţi (19 milioane euro). Bursa de energie, achiziţionată de la guvern şi de la companii poloneze de utilităţi în februarie 2012 a generat venituri de 26 milioane zloţi (6,2 milioane euro).

Bursa de la Varşovia este cea mai mare din Europa Centrală, pe principala platformă tranzacţionându-se acţiuni emise de 438 de companii cu o valoare totală de 702 mld. zloţi (167 mld. euro). 

Acest articol a aparut in editia tiparita a Ziarului Financiar din data de 28.05.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO