Business Internaţional

Profituri record la British Petroleum

30.04.2003, 00:00 22

Gigantul petrolier britanic a anuntat profituri record pentru primul trimestru al anului, de 3,73 miliarde dolari (care includ rezultatele exceptionale), in crestere cu 136% fata de aceeasi perioada a anului trecut, depasind fostul record din primul trimestru din 2001.
Rentabilitatea fata de capitalul investit a fost de 20% pe acest trimestru, fata de 10% cu un an in urma, iar dividendeul distribuit va creste cu 8,7%. Calculand in lire sterline, dividendul va scadea cu 2,6%.
Factorii cheie care au influentat rezultatele BP au fost cresterea pretului international al petrolului si cresterea marjelor de profit ale rafinariilor. Grupul britanic a vandut petrol brut cu un pret mediu de 29,82$ pe baril in primele trei luni ale anului, fata de 18,77$ pe baril, cat a obtinut in medie in primul trimestru din 2002. De asemenea, a mai crescut pretul gazelor naturale, iar productia a atins un nou record, in crestere cu 3% pana la un echivalent zilnic in petrol de 3,62 milioane barili.
Marja globala de profit obtinuta de BP la operatiunile de rafinare a petrolului a crescut la 4,52$ pe baril, fata de 1,64$ pe baril, obtinuti in primul trimestru al anului trecut.
Aceste ameliorari ale conditiilor pietei au stimulat cresterea profitului operational al diviziilor de explorare si productie din cadrul grupului cu peste 100% la 4,89 miliarde dolari. Profiturile operative din activitati de marketing si rafinare au crescut cu pana la 300%, la 854 milioane dolari.
Diviziile de gaze, energie si reciclabile si-au imbunatatit profiturile operative in ciuda pierderii Ruhrgas din portofoliul companiei britanice. In aceste divizii profiturile au crescut la 194 milioane dolari, fata de 11 milioane dolari.
Directorul executiv, Lord Browne, a spus ca activitatea economica s-a mentinut scazuta la nivel global in primul trimestru al anului, pe fndul scaderii increderii consumatorilor din Statele Unite, Europa si in unele regiuni din Asia. Browne a confirmat o valoare totala a investitiilor de capital ale grupului planificata la 14-14,5 miliarde dolari, excluzand achizitiile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24