Business Internaţional

Rata anuala a inflatiei a scazut sub 7% in Ungaria

12.03.2008, 16:34 18

Inflatia anuala din Ungaria a scazut pentru a doua luna consecutiv, de la nivelul de 7,1%, inregistrat in ianuarie la 6,9%, scrie Bloomberg. Cu toate acestea, rata s-a mentinut la un nivel de aproximativ doua ori mai mare decat tinta stabilita de catre banca centrala pentru luna februarie. Preturile au crescut de la luna la luna cu 1,1%.
Inflatia a depasit nivelul tinta de 3%, dupa ce guvernul de la Budapesta a decis majorarea preturilor la utilitati cu scopul de a diminua deficitul bugetar. Nici politica antiinflationista prin aprecierea monedei nationale nu a reusit sa coboare nivelul inflatiei, ultima solutie in opinia expertilor fiind cresterea costurilor la imprumuturi. "O majorare a dobanzii de 0,25% poate fi luata in calcul", a declarat Debbie Orgill, analist al ABN Amro din Londra.
Forintul s-a apreciat fata de moneda europeana, inregistrand ieri un curs de 263,56 forinti/euro, in scadere fata de nivelul de 264,55 forinti/euro atins la inceputul saptamanii. De asemenea, si randamentul obligatiunilor cu scadenta la cinci ani a scazut de la 9,36% la 9,23%. Oficialii maghiari au sperat ca prin aprecierea monedei nationale sa tina sub control cresterea preturilor, fara sa modifice ratele dobanzii de referinta.
In cadrul ultimei intruniri a Consiliului Monetar al bancii centrale s-a luat in calcul majorarea ratei dobanzii de referinta pentru depozitele la termen de doua saptamani, in prezent nivelul dobanzii fiind de 7,5%. Este pentru a doua oara de la inceputul anului cand se incearca majorarea ratelor dobanzii. "Luam foarte in serios decizia de a majora ratele dobanzii", a declarat presedintele bancii centrale a Ungariei, Andras Simor.
Pentru anul acesta, banca centrala a urcat previziunea in ceea ce priveste inflatia de la 5% la 5,2%, iar pentru anul viitor inflatia din Ungaria s-ar putea plasa la nivelul de 3,6%, cu 0,6% mai mult decat a fost initial preconizat.
"Ne asteptam ca inflatia din Ungaria in 2009 se fie cuprinsa undeva in intervalul 3,5% si 4%, iar pentru reducerea preturilor, forintul va trebui sa se aprecieze si mai mult fata de moneda europeana", a declarat Nora Szentivanyi, analist al JPMorgan Chase din Londra.
In februarie cresterea preturilor a fost alimentata de majorarile preturilor la alimente si energie, pretul gazelor naturale inregistrand o crestere anuala de 15,4%, cel al energiei electrice de 9,8%, iar cel al uleiului alimentar de 4,2%.
"Preturile din aceasta luna au crescut fiind antrenate de cresterile preturilor la energie, in special energie electrica si gaze naturale", a declarat Borbala Minary, analist in cadrul guvernului maghiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO