Business Internaţional

Ritmul de crestere a salariilor din Ungaria a incetinit

18.07.2008, 00:00 9

Salariile din Ungaria au avut, in luna mai, cel mai lent ritm de crestere de la inceputul anului, lucru care a dus la diminuarea presiunilor asupra bancii centrale cu privire la majorarea ratei dobanzii de referinta, scrie Bloomberg.
Salariul mediu lunar a avut o crestere anuala de 9,6%, ajungand la 195.791 de forinti (846 de euro), dupa ce, in luna aprilie, urcase cu 10,6%, conform unui comunicat emis ieri de biroul de statistica din Budapesta. Cresterea estimata a salariilor a fost de 10,8%. Banca centrala a Ungariei a anuntat ca ritmul de crestere a salariilor indica o majorare a asteptarilor privind inflatia, intr-o perioada in care masurile de austeritate luate de guvern scad profiturile companiilor.
Preturile bunurilor de larg consum au crescut peste tinta bancii centrale in ultimele 23 de luni, facandu-i pe strategi sa majoreze rata depozitelor pe doua saptamani cu 1%, pana la 8,5% din luna martie incoace.
"Rezultatul a fost sub estimari, ceea ce sugereaza ca banca centrala nu va mai majora rata dobanzii de referinta", a spus analistul TD Securities in Londra, Bartosz Pawlowski.
In dimineata zilei de ieri, un euro se tranzactiona la 231,03 forinti la Budapesta. Moneda nationala a Ungariei, care, in ultima luna, a avut cea mai buna evolutie la nivel global, cu o apreciere de 6,3% in fata euro, a atins valoarea record de 229,64 forinti/euro pe data de 9 iulie.
In iunie, rata anuala a inflatiei a scazut pana la 6,7%, comparativ cu valoarea de 7% a lunii mai. Banca centrala estimeaza o inflatie de 6,3% pentru acest an si de 4,2% pentru anul viitor, cu o scadere pana la 3% in perioada anului 2010.
"Cresterile salariilor din sectorul privat au fost aliniate la nivelul inflatiei", a spus un angajat al biroului central de statistica, Judit Lakatos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels