Business Internaţional

Rusia opreste proiectul Sahalin 2

21.09.2006, 19:20 30

Amenintarea Rusiei de a suspenda lucrarile din cadrul unui proiect energetic in valoare de 20 de miliarde de dolari (10,6 mld. lire sterline) condus de Royal Dutch Shell a starnit reactii dure pe plan international, relateaza Financial Times.
Japonia a formulat cele mai aspre critici. Shinzo Abe, candidatul cu cele mai mari sanse de a deveni prim-ministru, a avertizat ca o astfel de decizie ar afecta relatiile internationale, punand in pericol investitiile straine. UE s-a declarat ingrijorata, iar Marea Britanie a protestat in fata autoritatilor ruse.
Chiar in timp ce comunitatea internationala protesta fata de suspendarea autorizatiei de mediu pentru proiectul Sahalin 2 condus de Royal Dutch Shell, s-a anuntat ca un alt proiect important in acelasi domeniu al energiei este amenintat.
Procurorii rusi au amenintat cu suspendarea autorizatiei de explorare a TNK-BP, compania mixta anglo-rusa, legata de dezvoltarea Kovikta, masivul camp gazeifer din estul Siberiei. Rusia a insistat asupra faptului ca decizia de a anula autorizatia de mediu pentru proiectul Sahalin 2 nu este motivata politic, fiind determinata exclusiv de motive de ordin ecologic. In cazul in care masura va fi aprobata de agentia de siguranta in industrie a Rusiei, proiectul va fi suspendat.
Oleg Mitvol, director adjunct al institutiei ruse de supraveghere in domeniul mediului, i-a acuzat pe operatorii proiectului de incalcari grave ale legislatiei in domeniu, inclusiv de poluarea insulei Sahalin. El se asteapta ca decizia Ministerului Resurselor Naturale de a retrage autorizatia sa fie sustinuta de un organism tehnic in cateva zile. Aceste decizii sunt considerate drept o tactica a guvernului prin care acesta incearca sa obtina un control sporit in cadrul proiectului, Kremlinul dorind sa-si extinda influenta asupra sectorului energetic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels