Business Internaţional

Scăderi abrupte pe bursele asiatice; euro în picaj. Investitorii vor să vadă măsuri concrete

Bursele din Asia au scăzut abrupt luni, iar moneda euro s-a depreciat puternic

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

26.09.2011, 10:18 1808

Bursele din Asia au scăzut abrupt luni, iar moneda euro s-a depreciat puternic faţă de dolar şi yen, din cauza scepticismului investitorilor privind capacitatea Europei de a ţine sub control criza datoriilor de stat, transmite Reuters.

Indicele MSCI Asia Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei s-a prăbuşit cu 3,5%, la cel mai redus nivel din ultimele 16 luni, iar indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis în coborâre cu 2,2%, cu cea mai slabă finalizare din aprilie 2009.

Euro a atins minimul ultimilor 10 ani faţă de yen, din cauza absenţei unor detalii sau măsuri concrete cuprinse în planurile liderilor europeni de a împiedica răspândirea crizei şi efectele ei asupra economiei globale.

Moneda unică a urcat la un maxim de 1,3585 dolari pe euro, într-o şedinţă volatilă, revenind ulterior la 1,3395 dolari, în coborâre cu 0,8%, aproape de minimul ultimelor opt luni de 1,3382 dolari atins săptămâna trecută.

În raport cu yenul, euro a căzut cu 1% la 102,17 yeni/euro, minimul ultimilor 10 ani.

Dolarul s-a apreciat cu 0,4% în raport cu un coş de valute de referinţă, în timp ce randamentul titlurilor de Trezorerie SUA, aflat deja la minimul ultimilor 60 de ani, a coborât la 1,8163%.

Prăbuşirea pieţelor de mărfuri a continuat, metalele preţioase, cele industriale şi petrolul continuând corecţiile semnificative, din cauza scăderii apetitului pentru risc al investitorilor.

Aurul a coborât cu aproape 5%, la 1.579,5 dolari pe uncie, în timp ce argintul s-a depreciat cu peste 15%. Vineri, preţul aurului s-a prăbuşit cu peste 100 de dolari, cea mai mare scădere nominală din istorie.

Preţul petrolului de referinţă pe piaţa americană a scăzut cu 2,2%, la 78,05 dolari pe baril, iar cotaţia ţiţeiului Brent a pierdut 1,6%, la 102,3 dolari pe baril.

Indicii futures anunţă scăderi abrupte, de peste 1%, în debutul şedinţei de luni pe marile burse europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO