Business Internaţional

Şeful S&P părăseşte agenţia de rating - o corabie care se scufundă după ce a lovit aisbergul SUA

Şeful S&P părăseşte agenţia de rating - o corabie care se scufundă după ce a lovit aisbergul SUA

Preşedintele Standard & Poor’s Deven Sharma

Autor: Bogdan Cojocaru

24.08.2011, 00:04 1113

Preşedintele Standard & Poor's Deven Sharma va demisiona în septembrie şi va părăsi agenţia de rating la sfârşitul acestui an. Decizia vine în contextul în care S&P este criticată pentru retrogradarea ratingului de top al SUA, cea mai mare economie a lumii, şi autorităţile americane anchetează rolul deţinut de agenţi, dar şi de alte firme de rating, în apariţia crizei financiare care a urmat prăbuşirii băncii Lehman Brothers, scrie The Wall Street Journal.

După demisie, Sharma va rămâne în cadrul companiei într-o funcţie de consiliere. Iniţial, el nu intenţiona să stea la S&P până la sfârşitul anului deoarece "voia să plece cât mai repede posibil", spun surse apropiate situaţiei. Sharma s-a răzgândit însă după ce i s-a atras atenţia că o retragere graduală va înlătura impresia că S&P i-a forţat plecarea.

Retragerea lui Sharma a fost pregătită încă de la începutul anului, a anunţat agenţia. Funcţia lui va fi preluată de directorul operaţional şef al Citibank, Douglas Peterson.

SUA au atacat S&P după retrogradarea ratingului la începutul acestei luni, oficialii Trezoreriei acuzând firma de o eroare de 2.000 de miliarde de dolari în estimarea deficitului bugetar federal din următoarea decadă. Acest deficit a fost folosit de agenţiei pentru a sublinia riscurile pe care le prezintă finanţele SUA.

Publicaţia The New York Times a indicat săptămâna trecută că Departamentul de Justiţie investighează dacă S&P a acordat ratinguri greşite unor instrumente financiare bazate pe ipoteci în anii anteriori crizei financiare.

Căderea pieţei imobiliare a provocat, prin aceste instrumente, pierderi uriaşe băncilor şi altor investitori, ceea ce a adus sistemul financiar în pragul colapsului.

S&P este o subsidiară a trustului american de media şi furnizorului de servicii fi­nanciare McGraw-Hill, având printre acţionari BlackRock (5,3%), cel mai mare admi­nistrator de active din lume, şi Capital Group (12,3%), unul dintre cei mai mari administratori de investiţii la nivel mondial. Capital este, de asemenea, acţionar important la o altă firmă mare de rating, Moody's ( cu o participaţie de 16,4%), urmat de Berkshire Hathaway, vehiculul de investiţii al miliardarului Warren Buffett (13%) şi BlackRock (6,3%). Fitch este o subsidiară a French Fimalac, o companie de servicii pentru investiţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO