Business Internaţional

Sondaj: cei mai mulţi greci vor să rămână în zona euro şi se opun austerităţii

Sondaj: cei mai mulţi greci vor să rămână în zona euro şi se opun austerităţii

Aproape 80% din greci cred că austeritatea aprobată de Parlament nu va ajuta economia să redevină stabilă. Foto: AFP

Autor: Radu Bostan

21.11.2012, 00:03 227

Sondajul, realizat săptămâna trecută după ce Parlamentul grec a aprobat un nou val de austeritate, arată că în jur de 63% din respondenţi vor ca Grecia să rămână în uniunea monetară cu orice preţ. Procentul celor care au răspuns astfel este simţitor mai mic decât cel de 81,6% înregistrat înaintea alegerilor din iunie, scrie Thomson Reuters.
"Măsurile dure de austeritate îi apasă pe greci. Preţul pe care îl plătesc pentru a rămâne în zona euro este foarte mare", a spus Takis Theodorikakos, reprezentant al companiei de sondaj GPO.
Peste 40% din cei 1.200 de greci care au luat parte la sondaj au spus că sunt furioşi şi dezamăgiţi de politicieni, sistemul judiciar şi sindicate. Circa 63% din respondenţi sunt de părere că guvernul a gestionat prost criza.

Mai mult de jumătate din respondenţi au spus că veniturile le-au scăzut şi că au dificultăţi în a-şi asigura existenţa. Aproximativ 78% au apreciat că reducerile de salarii şi pensii, majorările de impozite şi concedierile din sectorul bugetar nu vor ajuta economia să revină pe propriile picioare.

Dacă s-ar ţine alegeri imediat, partidul radical de stânga SYRIZA, care se opune austerităţii, ar câştiga cu 22,3% din voturi, potrivit sondajului. Partidul conservator de la guvernare Noua Democraţie ar primi 20,1%. Cotele de popularitate ale ambelor partide au scăzut de la ultimele alegeri. În iunie, Noua Democraţie a câştigat cu 29,6% din voturi, în timp ce SYRIZA s-a clasat pe locul doi cu 26,9%. Voturile lor s-au dus cel mai ales la partidul ultranaţionalist Zori de Aur, care în vară a intrat pentru prima oară în Parlamentul grec. Gruparea ar lua 10,3% din voturi dacă ar avea loc alegeri acum, faţă de 6,9% în ultimul scrutin.

Totuşi, majoritatea grecilor au spus că nu-şi doresc alegeri anticipate, însă 50,4% apreciază că o remaniere guvernamentală este necesară. Surse din guvernul grec au declarat pentru Reuters că premierul Antonis Samaras va opera o astfel de remaniere după ce ţara va primi următoarea tranşă din împrumut pentru a-şi face cabinetul mai puternic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO