Business Internaţional

Strategia Matalan da roade

03.11.2004, 00:00 74



Compania Matalan, cel mai mare retailer din Marea Britanie, a declarat ca vanzarile au inregistrat o revigorare ca urmare a reducerii preturilor, si a reinnoirii designului hainelor barbatesti, relateaza Bloomberg. Veniturile din aceasta perioada au inregistrat un plus 12%, magazinele deschise anul trecut avand o crestere de 4,6 procente. Profitul din primul semestru a scazut cu 7,1% din cauza costurilor determinate de proiectarea noilor linii vestimentare.



John King, care l-a inlocuit pe Paul Mason in functia de director executiv, a promovat un nou tip de design si a redus costurile, compania dorind sa isi continue extinderea in supermarket-uri precum Wall Mart. Linia de haine Asda's George are vanzari anuale de peste 1 miliard de lire.



"Matalan trebuie sa fie capabila sa obtina o revigorare a profitului in perioada 2004/2005", scria Tony Shrinet, analist la Credit Suisse First Boston. Actiunile companiei au scazut la 227 de penny la Bursa din Londra.



Ziarele au lansat speculatii ca Wal-Mart, cel mai mare retailer din lume, ar putea fi interesat sa achizitioneze compania. Purtatorul de cuvant al Asda, Nick Agarval, a refuzat sa comenteze aceste informatii. Totusi cei de la CSFB cred ca o preluare este putin posibila: "Nu credem ca aceasta afacere are un posibil cumparator, iar cei de la Asda sau Tesco nu pot fi interesati sa preia o un lant cu 183 de maganzine care sunt foarte vulnerabile". King a declarat ca speculatiile nu le aduc decat neplaceri si ca el se va concentra asupra managementului afacerii.



Matalan a adoptat o noua strategie, de coordonare a achizitiei de noi produse cu situatia stocurilor, pentru a evita repetarea situatiei de anul trecut cand retailerul a trebuit sa faca reduceri de 75% pentru a reusi sa vanda toata marfa.



Compania a anuntat un profit brut de 84 de milioane de lire, care ar reprezenta o crestere de 38 de procente fata de anul trecut. Totusi, profitul net al companiei engleze a scazut de la 30,8 milioane de lire in 2003 la 28,6 milioane. Analistii explica acest fapt prin achizitiile din domeniul distributiei, precum si prin cheltuielile cu marketingul. Profitul a fost de asemenea afectat de pierderea de 1,7 milioane de lire inregistrata de producatorul de jeans Lee Cooper, pe care compania planuieste sa il vanda. King a declarat ca este probabil ca tranzactia sa aiba loc in ianuarie.



Matalan va plati dividende de 2,9 penny pe actiune, cu 7,4% mai mult decat anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels