Business Internaţional

Un influent institut german acuză Eurostat că minte în privinţa sănătăţii financiare a Greciei

Una dintre cauzele crizei greceşti a fost credibilitatea datelor statistice. Între 2005 şi 2009 Eurostat şi-a exprimat pentru fiecare an rezerva privind datele statistice ale Greciei referitoare la situaţia financiară. Datele au fost adesea revizuite în sens negativ.

Una dintre cauzele crizei greceşti a fost credibilitatea datelor statistice. Între 2005 şi 2009 Eurostat şi-a exprimat pentru fiecare an rezerva privind datele statistice ale Greciei referitoare la situaţia financiară. Datele au fost adesea revizuite în sens negativ.

Autor: Bogdan Cojocaru

09.05.2014, 00:03 779
Ifo, unul dintre cele mai influente think tank-uri economice din Germania, a acuzat instituţiile UE că „au aranjat cifrele“ privind deficitul bugetar al Greciei pentru a „înfrumuseţa“ situaţia ţării înainte de ale­ge­rile europarlamentare din această lună, scrie EurActiv.

Institutul de cercetare susţine că Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene, a scos informaţii importante de pe website pentru a putea prezenta un surplus primar de 0,8% din PIB pentru Grecia în datele privind bugetul de anul trecut. Ifo a calculat că în loc de surplus, pentru Grecia ar fi trebuit indicat un deficit de -8,7% din PIB.

„Biroul de statistică european a înlăturat din baza de date cifrele obişnuite privind deficitul public al Greciei excluzând dobânzile (balanţa primară) în urmă cu câteva zile“, a afirmat preşedintele institutului Hans-Werner Sinn, care a acuzat UE că a „machiat“ situaţia financiară Greciei.

„În acest fel, instituţiile europene urmează o strategie de înfrumuseţare a situaţiei financiare a ţărilor în criză înaintea alegerilor pentru Parlamentul European“, a spus Sinn.

Ifo ţine evidenţa unui indicator îndeaproape urmărit în Germania şi în Europa care măsoară încrederea companiilor germane în economie. Deşi Ifo este recunoscut ca un institut respectabil, preşe­dintele Sinn este cunoscut pentru criticile aduse frecvent bailoutului Greciei şi pentru insistenţa pe costurile acestuia pentru plătitorii germani de taxe. „În realitate, Grecia este departe de a-şi fi recâştigat sănătatea financiară“, spune Sinn, adăugând că datele au fost retrase după ce Ifo a acuzat Comisia Euro­peană că „duce în eroare publicul“ în privinţa situaţiei financiare a Greciei.

Simon O’Connor, purtătorul de cuvânt al CE pe probleme economice şi financiare, a recunoscut că potrivit calculelor Eurostat în sistemul ESA (European System of Accounts – Sistemul European de Conturi Naţionale) Grecia a înregistrat „într-ade­văr anul trecut un deficit primar de -8,7%“. El a precizat însă că metodologia a fost schimbată în timpul crizei financiare pentru a putea izola injecţiile masive de fonduri publice de care a fost nevoie pentru repunerea pe picioare a sistemului bancar.

Aceste injecţii sunt considerate ca măsuri excepţionale în Pactul de Creştere şi Stabilitate modificat, care limitează deficitele publice la 3% din PIB în zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels