Business Internaţional

Urmează Gala ZF 25 de ani, joi, 23 noiembrie, cu invitatul special Lionel Barber, cel care i-a luat un interviu lui Putin. Într-o discuţie cu ZF, Barber a dezvăluit detalii incredibile despre această întâlnire: „Mi-a luat şase ani să obţin acest interviu. Putin a întârziat patru ore. Am început interviul în germană, ştiind că a fost agent KGB.“

Lionel Barber (în plan îndepărtat) faţă în faţă cu preşedintele Rusiei Vladimir Putin.

Lionel Barber (în plan îndepărtat) faţă în faţă cu preşedintele Rusiei Vladimir Putin.

Autor: Bogdan Cojocaru

19.11.2023, 00:31 3053

Fără presă liberă nu există democraţie, iar presă li­beră înseamnă şi liber­tatea jurnalistului de a întreba ceea ce vrea. În 2019, editorul de la Financial Times Lionel Barber a cerut şi a primit această libertate pentru un interviu cu preşedintele Rusiei Vladimir Putin. Interviul în sine, televizat sau transcris, poate fi găsit pe diverse platforme media şi chiar pe pagina oficială a Kremlinului. Însă pentru cititorii ZF Lionel Barber, invitatul special al Galei ZF 25 de ani, a po­vestit cum s-a pregătit pentru el şi ce tactici a folosit. A obţinut ce a vrut, dar nu fără luptă.

Ca regulă generală, spune Barber, trebuie ca jurnalistul să caute să înţeleagă psihologia liderului. În ca­zul domnului Putin a fost nevoie de pregătire mai specială. Timp a fost. „În primul rând, interviul cu domnul Putin mi-a luat şase ani pentru a-l obţine şi am refuzat de două ori să mă duc la Soci, oferindu-mi-se şi ocazia să fac un interviu cu altcineva, pe care am refuzat-o. Le-am spus că singurul mod de a face interviul este faţă în faţă cu preşedintele rus. Făcând ast­fel, am stabilit un fel de autoritate“, a povestit cel care a fost editorul FT din 2005 până în 2020.

Cu cadrul întâlnirii pus la punct, a urmat deciderea strategiei. Pentru aceasta, Lionel Barber a apelat la ajutorul lui Bill Burnes, care a fost ambasadorul SUA la Moscova din 2005 până în 2008. Acum Burnes este directorul CIA, „dar pe atunci nu era în serviciile de spionaj, n-a fost nicio­dată, era diplomat. Însă el a petrecut ore cu Putin, aşa că l-am întrebat cum l-ar aborda la început pe acesta. Iar el mi-a spus că cel mai important lucru este să-l tratez cu respect de la început“. Iar Lionel Barber aşa a făcut. Însă mai trebuia ceva. „L-am tratat cu respect, dar am vorbit şi în germană cu el pentru că ştiam că a fost agent KGB în Germania de Est. Iar el mi-a răspuns la începutul interviului în germană.“

În felul acesta, a explicat jur­nalis­tul, a încercat să stabilească o situaţie în care să discute mai deschis cu in­terlocutorul. A rămas alegerea arme­lor ce urma să fie folosite în con­fruntarea jurnalistică - întrebă­rile. Aici, editorul FT a apelat la aju­toare. „I-am întrebat pe alţii ce fel de între­bări i-ar pune lui Putin. Pregă­tirea nu s-a rezumat la doar a gândi eu întrebările. Două întrebări au fost de la oameni pe care-i respect, inclusiv de la fratele meu mai mic, care a fost prin România şi prin Europa de Est, inclusiv la Moscova. El mi-a oferit o întrebare bună“, a povestit Lionel Barber.

Vladimir Putin nu este un lider oarecare, este conducătorul Rusiei, cea mai mare ţară de pe plane­tă. Interviul a fost filmat de partea rusă şi transmis la televizor. Întâlni­rea nu a fost regizată. A fost o con­frun­tare cu întrebări surpriză şi răs­punsuri tăioase. Când a pregătit in­ter­viul, Lionel Barber a transmis părţii ruse cinci întrebări, dar gene­rale. Iar din întrebările pe care i le-a pus pre­şedintelui, doar două erau de pe acea listă. „Trebuie să ai libertatea de a-i întreba ce vrei. Interviul în sine a fost fascinant. A du­rat o oră şi 40 de minute.

Putin a întârziat patru ore, ca de obicei. Erau multe gărzi de corp în cameră la înce­put. Au plecat apoi. În cameră mai era şi domnul Peskov (Dmitry Peskov, secretarul de presă al preşe­dintelui Putin – n.r.). Nu a in­tervenit deloc, a respectat între­bările. Apoi le-am arătat transcrierile şi nu au modificat nimic. Au cerut doar două lucruri, unul fiind când Putin în interviu a spus de două ori Donald când s-a referit la preşedin­tele Donald Trump, şi au vrut să schimbe Donald cu pre­şe­dintele Trump. Noi am refuzat, spu­nând că lăsăm Donald pen­tru că asta arată ceva. Peskov nu s-a împo­trivit, a acceptat.

Interviul a fost în­re­gistrat şi pentru tele­vi­ziunea rusă. A doua zi, seara, când m-am întors de la Moscova la Londra cu avionul, doi dintre pasagerii ruşi au spus: «O, toc­mai v-am văzut la televizor, cu preşe­dintele nostru!». A fost amuzant“, încheie povestirea Lionel Barber.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO