Companii

Dinamica locuirii din Bucureşti prin impozite şi taxe. Câţi proprietari noi sunt în fiecare an în Capitală. În lipsa unei baze de date comune a livrărilor de locuinţe, primăriile şi INS se încurcă în cifrele privind numărul de locuinţe noi plătitoare de impozite

ANALIZĂ

Dinamica locuirii din Bucureşti prin impozite şi taxe....

Autor: Alina-Elena Vasiliu

17.02.2022, 17:00 257

♦ Potrivit statisticilor INS din platforma Tempo, în intervalul 2016-2020 pe piaţa rezidenţială din Bucureşti au fost livrate 35.680 de locuinţe ♦ Doar Primăria sectorului 1 vorbeşte despre aproape 22.000 de locuinţe pe raza sa teritorială în intervalul 2017-2021, iar Primăria sectorului 5 despre alte peste 28.000 de locuinţe în acelaşi interval ♦ Apare aşadar un semn de întrebare cu privire la acurateţea datelor pe care instituţiile administraţiei publice centrale şi locale le transmit către INS şi măsura în care acestea reflectă realitatea ♦ Demersul ZF a pornit de la cazul Chiajna, unde se remarcă o discrepanţă uriaşă între datele Statisticii şi cele din realitate privind numărul de locuinţe livrate în una dintre cele mai mari comune de lângă Bucureşti.

Lipsa unei baze de date comune a Institutului Naţional de Statistică (INS) şi a direcţiilor de taxe şi impozite din fie­care localitate a Româ­niei şi din fiecare sector al Capitalei face ca modul de raportare a datelor pe care le au primăriile locale să difere atunci când vine vorba de numărul de locuinţe noi care intră în circuitul de plată a taxelor.

Ziarul Financiar a întrebat pri­mă­riile tuturor celor şase sectoare din Bu­cu­reşti cum a evoluat numărul de lo­cu­inţe pentru care au fost plătite im­po­zite noi în sectorul aferent în fiecare din ultimii cinci ani (intervalul 2017-2021), care este concret proce­sul prin care locatarii din locuinţele noi ajung să plătească impozite, cum ajunge o locuinţă să figureze în ba­zele de date ale primăriei ca plăti­toare de taxe şi im­pozite şi dacă este posibil ca o locu­in­ţă, dacă nu apare la Institutul Naţio­nal de Statistică, să nu plătească impozite.

Fiecare primărie a răspuns în mod diferit la întrebarea referitoare la numărul locuinţelor noi din ultimii cinci ani, astfel că nu se poate realiza o „confruntare“ cu datele de la INS. Doar reprezentanţii Primăriei secto­rului 3 nu au răspuns solicitării ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO