Companii

Electrocarbon ar putea împrumuta 15 mil. € pentru patru hidrocentrale mici

Electrocarbon ar putea împrumuta 15 mil. € pentru...

Autor: Monica Juganaru

29.09.2013, 21:13 1091

Electrocarbon Slatina (ELNG) vrea să contracteze un credit de până la 15 milioane de euro pentru construirea a patru micro­hidrocentrale pe râul Dof­tana. Cele patru hidrocentrale fac parte din proiectele „Valorificarea poten­ţialu­lui hidro­logic al râului Doftana pe sector Câmpina şi a râului Prahova pe sector Câmpina-Floreşti“ şi „Ame­najarea hidroenergetică a râului Doftana pe sector Telega confluenţa râu Pra­hova“, potrivit unui con­vo­cator al companiei tran­smis Bursei la finalul săptămânii trecute. Acţionarii se vor întâlni pe 1 no­iembrie pentru a discuta pro­punerea administratorilor. Com­pa­nia a raportat pentru primul se­mes­tru venituri totale cu 28,5% mai mici, de la 100,4 milioane lei la 71,7 mil. lei, iar profitul net a scăzut la 1,2 mil. lei, de la 4,6 milioane lei în perioada similară a anului trecut.

Cel mai recent transfer cu acţiunile producătorului de elec­trozi industriali Electrocarbon, lis­ta­te pe piaţa Rasdaq a Bursei, a fost realizat la un preţ de 3,5 lei/ unitate, în creştere cu 32,58% faţă de referinţă.

La această cotaţie, capita­lizarea bur­sieră a companiei este de 62,82 mil. lei (14 mil. euro).  Electrocarbon este controlată de omul de afaceri Laurenţiu Va­si­le Dascălu, care deţine prin firma Vi­vaio Câmpina 50,8% din acţiuni. Alţi acţionari sunt firmele Meta­leuroest (21,3%) şi Ekomin (25,82%).

Elec­tro­carbon este una dintre cele patru com­panii care încă mai au acces direct la energia produsă de Hidro­elec­trica după ce anul trecut, odată cu intrarea în insolvenţă, produ­că­torul de elec­tri­ci­tate a de­nunţat 6 din cele zece con­tracte direc­te pe care le avea în derulare.

În afară de Electro­car­bon, sin­gurele companii care mai au con­tracte directe cu Hidro­elec­tica sunt Alro, cel mai mare consumator de energie din Româniaş Elsid şi Electromagnetrica.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels