Companii

Jucătorii din industria lemnului rulează afaceri anuale de 1 mld. euro

Jucătorii din industria lemnului rulează afaceri anuale de 1 mld. euro

Autor: Ioana David

06.09.2011, 17:19 839

Cei mai mari zece jucători din industria de prelucrare a lemnului au înregistrat anul trecut afaceri de aproape 1 mld. Euro, potrivit unei analize ZF pe baza datelor existente pe site-ul Ministerului de Finanţe. ZF a încercat să realizeze pentru prima dată topul celor mai mari 10 jucători pe această piaţă, în condiţiile în care până acum cele mai vizibile afacere erau cele austriece: Holzindustrie Schweighofer, Kronospan şi Egger.

Holzindustrie Schweighofer, afacere controlată de puternicul om de afaceri austriac Gerald Schweighofer, a devenit anul trecut cel mai mare jucător din industria lemnului, depăşind Romsilva, care administrează pădurile deţinute de stat şi care până anul trecut avea supremaţia pe această piaţă.

Regele lemnului a trecut pragul de 300 mil. euro, iar anul 2010 a fost extrem de bun pentru antreprenorul austriac, acesta reuşind să aibă un plus de 100 mil. euro al businessului, potrivit unei analize ZF pe baza datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe.

"Creşterea cifrei de afaceri şi a profitului se datorează îmbunătăţirii condiţiilor de afaceri pe pieţele unde desfacem produsele noastre, de la piaţa internă la majoritatea pieţelor de export. Cererea pentru produsele Egger a crescut ceea ce ne-a permis să mărim producţia. În acelaşi timp, am reuşit să optimizăm costurile logistice", a spus Mihai Şandru, director comercial al Egger România.

Fabrica de la Rădăuţi a Egger a devenit operaţională în ianuarie 2008 după investiţii de 210 mil. euro. Grupul austriac a continuat investiţiile în 2010 în fabrica din nordul ţării, cheltuind peste 17 milioane de euro pentru echipamente tehnologice şi pentru o clădire de birouri pentru angajaţi.

În industria lemnului, mai există şi afaceri ale tucilor (Prolemn) dar şi ale spaniolilor (Losan) sau polonezilor (Barlinek). De o dimensiune mai mică o altă firmă austriacă este prezentă în România pe această piaţă: Holver (din Braşov).

Cele mai mari trei firme austriece au afaceri de peste 100 mil. Euro pe piaţa locală, iar Egger a fost ultima dintre firme care depăşit acest prag

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO