Companii

North Bridge a trecut pentru prima dată de 4.000 ha de teren arabil

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Gabriel Razi

03.12.2014, 00:07 994

Fondul de investiţii norvegiano-britanic North Bridge, puţin cunoscut publicului, a cumpărat 139 de hectare de teren arabil pe piaţa românească de la începutul anului şi a trecut pentru prima dată peste pragul de 4.000 de hectare deţinute în portofoliul de pe piaţa locală. Achiziţiile din acest an au o valoare de piaţă de 0,5 milioane de euro, potrivit estimărilor ZF.

„Achiziţiile de terenuri au fost limitate în condiţiile în care compania şi-a epuizat bugetul de investiţii, totuşi loturi continuă să fie achiziţionate în nord-est“, notează un raport din noiembrie.

Permeabilitatea pieţei funciare din mediul rural a permis fondului de investiţii să acumuleze 6.000 de hectare (4.000 de hectare în proprietate, 2.000 de hectare în arendă). Com­pania exploatează local 5.000 de hectare pentru că aproape 1.000 de hectare sunt date în arendă altor companii.

Proiectul norvegiano-britanic generează marje de profit prin producţiile anuale strânse de pe câmpuri şi din aprecierea cotaţiei terenurilor.

Fondul a câştigat în acest fel în şase ani în perioada iulie 2008 - iunie 2014 un randament cumulat de 30%, echivalentul unui câştig anual mediu de 4%. Investitorii străini deţin în România prin proprietate sau arendă aproximativ un milion de hectare de teren arabil, circa 10% din totalul disponibil local.

Cotaţia medie a terenurilor arabile româneşti a ajuns la 4.000 euro/hectar cu vârfuri pentru suprafeţele din ferme cu teren comasat.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- ce spun oficialii North Bridge despre achiziţiile de pe piaţă şi activitatea investitorilor locali

- reţeaua de firme prin care fondul activează în agricultura locală ; cifra de afaceri cumulată 

- evoluţia preţurilor terenurilor arabile 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO