Procesatorii de carne din România au făcut exporturi în primele nouă luni ale anului de 82 de milioane de euro, în creştere cu o treime faţă de perioada similară anterioară, 99% din valoarea livrărilor fiind concentrată pe spaţiul intra-comunitar, potrivit datelor Eurostat. Exporturile de preparate din carne sunt şi un record al ultimilor zece ani. Marele boom a venit în ultimii şapte ani, în acest interval afacerile din străinătate ale procesatorilor triplându-se.
În ultimii trei ani, antreprenorii români din industria cărnii au vorbit tot mai des despre exporturi, o linie de business explorată recent în încercarea de a contrabalansa declinul vânzărilor de pe piaţa internă.
Cei mai mari procesatori din industria cărnii din România sunt Caroli, CrisTim, Elit, Unicarm, Agricola Bacău, Angst, Fox, Transavia sau Aldis.
Deşi în ultimii ani companiile procesatoare de carne au prins gustul exporturilor, marfurile româneşti rămân o prezenţă marginală în piaţa europeană cu o cotă de piaţă generală de sub 1%.
Cel mai mare exportator european de preparate din carne este Germania cu afaceri de 2 miliarde de euro, urmat de Olanda cu 1 miliard de euro şi Spania cu 0,9 miliarde de euro.
Valoarea cumulată a exporturilor de preparate din carne ale celor 28 de economii din UE în primele nouă luni ale anului este 9,7 miliarde de euro.
Au crescut de opt ori în ultimul deceniu
Evoluţia exporturilor de preparate din carne ale României în perioada 2003-2012 şi în primele nouă luni din 2013
Anul Exporturi (mil. euro)
2003 9,4
2004 13
2005 14,6
2006 21
2007 26,4
2008 38,8
2009 36,2
2010 51,4
2011 67,2
2012 84
2013 82
Sursa: Eurostat
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels