Retail&Agrobusiness

Producătorul de cereale şi oleginoase Alexandru Gheorghe: „Gradul de precizie a declaraţiilor pentru APIA a fost atât de mare încât era aproape imposibil de respectat”

Producătorul de cereale şi oleginoase Alexandru...

Autor: Roana Rotaru

17.10.2016, 11:32 593

Alexandru Gheorghe, proprietarul Somalex, care cultivă cereale pe o suprafaţa de 3.300 de hecatre spune că odată cu noua Politică Comună Agricolă impusă  la nivelul UE, relaţia cu APIA s-a complicat, din cauza condiţiilor tot mai dificile de îndeplinit privind declararea suprafeţei de teren agricol  lucrat, care trebuie măsurată cu o tot mai mare acurateţe.

„Facând referire la noua politică europeana pară că lucruile s-au complicat puţin. Începând de anul trecut mi se pare ca relaţia cu APIA  s-a mai complicat. Dacă la început procedura era mult simplificată, gradul de precizie a declaraţiilor pentru APIA a fost atât de mare încât era aproape imposibil de respectat. Mă refer la cei 70 cm cât era limita de eroare pentru a declara suprafaţa de teren, iar peste 2 ani situaţia va fi mai complicata pentru că declaraţiile vor fi condiţionate de existenat cadastrului”, a spus proprietarul Somalex în cadrul conferinţei ZF Agrobusiness.

Noua Politică Comună Agricolă condiţionează încasarea subvenţiilor de existenţa cadastrului, România având la dispozişie încă 3 ani, pentru a-şi înscrie în cadastru terenurile agricole, o situaţie pentru care APIA nu a găsit deocamdată o soluţie. 

„Nu e vorba ca noi vom cere cadastru, se dicuta despre acest lucru ca din 2020, daca nu  ai cadastru nu vei primi subventii. Cadastru era din 1990 noi am preluat o situatie complicată, cert e ca va trebui făcut cadastrul  şi va trebui început de undeva, nu imi dau seamam practic cum se va putea face acest lucru”, a spus Paul Kmen, director general adjunct APIA”, a conchis Paul Kmen, directorul adjunct APIA.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO