Retail&Agrobusiness

Vodafone România îşi extinde portofoliul de furnizor de tehnologie pentru companii cu soluţii digitale pentru agricultură. “Agricultura de precizie, bazată pe tehnologii de tip IoT şi analiza datelor, reprezintă agricultura viitorului”

Vodafone România îşi extinde portofoliul de furnizor...

Autor: Cristina Bellu

15.04.2021, 12:52 208

Vodafone România îşi extinde portofoliul de soluţii de digitalizare pentru afaceri cu o suită de soluţii dedicate fermierilor. Acestea integrează tehnologii de tip Internet of Things (IoT) şi sunt bazate pe senzori care asigură colectarea şi gestionarea datelor esenţiale pentru culturi, automatizarea operaţiunilor, monitorizarea diverşilor parametri, realizarea de analize şi predicţii care permit creşterea eficienţei şi productivităţii în agricultură.

“Agricultura este unul dintre sectoarele care pot beneficia enorm prin adopţia tehnologiilor şi soluţiilor digitale. România este încă la început în această privinţă, însă vedem o deschidere şi un interes din ce în ce mai mari în rândul fermierilor, care au înţeles că agricultura de precizie, bazată pe tehnologii de tip IoT şi analiza datelor, reprezintă agricultura viitorului”, spune Mihnea Rădulescu, Director Enterprise Business Unit, Vodafone România.

Soluţiile din portofoliul Vodafone se adresează fermierilor care au diverse tipuri de culturi – cultură mare (cereale, oleaginoase), culturi de legume sau pomicultură - cultivate atât în câmp, cât şi în sere. Soluţiile sunt scalabile şi configurabile, adaptate nevoilor fiecărui fermier, indiferent de mărimea terenului cultivat şi de tipul de cultură.

În plus, prin conectarea la reţeaua Vodafone NarrowBand – IoT (NB-IoT) cu acoperire naţională, soluţiile Vodafone pentru agricultură fac posibilă comunicarea între echipamente - senzori oriunde în ţară, acoperind, astfel, nevoile fermierilor care au culturi inclusiv în zone greu accesibile şi fără surse de alimentare cu energie electrică.

“Soluţiile digitale aduc o reală valoare adăugată în activitatea fermierilor, cu beneficii majore în termeni de productivitate, calitate a culturilor, scădere a costurilor, mai ales prin utilizarea eficientă a resurselor, care au o pondere semnificativă în structura costurilor specifice. Suita de soluţii pe care Vodafone o pune la dispoziţia fermierilor acoperă cu succes nevoile fermierilor care au diverse tipuri de culturi, indiferent de mărimea terenului cultivat. În plus, prin conectarea la reţeaua Vodafone NB-IoT cu acoperire naţională, soluţiile din portofoliul nostru adresează una dintre barierele principale ale implementărilor din acest domeniu, aceea a culturilor din zone greu accesibile, unde alte tehnologii de comunicaţii existente acum nu au acoperire”, adaugă Mihnea Rădulescu.

Agricultura de precizie, bazată pe soluţii şi tehnologii digitale, permite furnizarea pentru fiecare plantă a cantităţii exacte de substanţe (apă, nutrienţi, pesticide), la momentul optim. Acest aspect are un impact major pentru reducerea risipei, optimizării costurilor, dar şi pentru protejarea mediului inconjurător, prin protejarea solului. În lipsa soluţiilor digitale şi a tehnologiilor pentru agricultura de precizie, mare parte din cantitatea de azot utilizată, care este cel mai comun îngrăşământ, se iroseşte, ca urmare a aplicării de fertilizări uniforme pe toată suprafaţa culturii. Acest lucru are ca rezultat supra-fertilizarea solurilor, care afectează negativ calitatea acestuia, cu impact semnificativ asupra mediului şi calităţii culturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO