Companii

„Scăderea veniturilor afectează considerabil planurile de construcţii sau renovări“

Autor: Laurentiu Cotu

14.09.2010, 23:10 191

Producătorul de lacuri şi vopsele Daw Benţa din Mureş, companiemembră a grupului Daw&Caparol, a realizat în primul semestru ocifră de afaceri de 32 mil. lei (7,6 mil. euro), în scădere cu 9%faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut.

Conducerea Daw Benţa România mizează în prezent pe o cifră deafaceri totală în 2010 de circa 79 mil. lei (18,8 mil. euro), înstagnare faţă de anul trecut, după ce, la începutul acestui anreprezentanţii companiei luau în calcul şi o eventuală creştere de5-10% a afacerilor faţă de 2009.

"Scăderea vânzărilor în prima jumătatea a anului este una cât sepoate de justificată, având în vedere regresul înregistrat înaceastă perioadă de sectorul construcţiilor şi al materia­le­lor deconstrucţii. Numai în primele trei luni ale anului această piaţă ascăzut cu 50% faţă de aceeaşi perioadă din 2009. Până la fineleacestui an sperăm să ajungem la un volum de vânzări simi­lar cu celrealizat anul trecut", a declarat pen­tru ZF Transilvania RaduMerdari, direc­to­rul executiv al companiei Daw Benţa România.

Aproximativ 6% din cifră de afaceri a companiei este realizatădin exporturi, Daw Benţa având filiale în Bulgaria şi RepublicaMoldova. Pe piaţa internă, clienţii companiei din Mureş suntfirmele de construcţii, comer­cian­ţii de materiale de construcţii,depozitele şi ma­g­azine locale, cât şi marile reţele europene careau dezvoltat unităţi de bricolaj în România.

"Trebuie ţinut cont în această perioadă de blocajul generalexistent în special pe piaţa pro­iectelor şi de faptul că scădereagenerală a veni­turilor populaţiei afectează considerabilpla­nu­rile de construcţii sau renovări. În acest sens, am pregătitşi un scenariu care ia în considerare o anumită scădere a cifrei deafaceri estimată pentru 2010", a spus Radu Merdari.

Compania din Mureş comercializează la­cu­ri şi vopsele subbrandurile Caparol şi Al­pina. "Toţi comercianţii din domeniulmate­riale­lor de construcţii analizează în prezent mult mai atentatât riscurile vânzării, cât şi pe cele ale achi­ziţiei demateriale, ceea ce duce la dimi­nua­rea, justificată de altfel, acifrelor de afaceri pen­tru toate companiile din piaţă. Pe de altăparte, potenţial de dezvoltare pe termen mediu există, astfel cătrebuie în continuare derulate investiţii pentru păstrarea poziţieiactuale din piaţă".

Daw Benţa România a fost înfiinţată în anul 2001, cu acţionariatromân - grupul de fir­me Benţa din Târgu-Mureş - şi acţionariatger­man - grupul Daw&Caparol din Germania. Prin­cipaliicompetitori ai companiei pe piaţa de lacuri şi vopsele sunt KöberPiatra-Neamţ, Poli­color Bucureşti, Atlas sau FabryoCorporation.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO