Companii

Vanzarile de ambalaje din carton au scazut cu 22%

21.04.2009, 22:11 49

Productia de ambalaje de carton ondulat a scazut cu 22% in primul trimestru din acest an fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la circa 38.000 de tone, potrivit reprezentantilor Patronatului Industriei de Celuloza si Hartie din Romania (ROMPAP).
"Scaderea comenzilor pentru ambalaje a diminuat productia de carton ondulat in primul trimestru, care a dus la reducerea productiei de hartie pentru carton ondulat si implicit la scaderea maculaturii din care se produce aceasta hartie", a declarat pentru ZF Constantin Chiriac, director general executiv al ROMPAP.
Productia de hartie (hartie pentru carton ondulat, hartie de ziar, hartie de ambalaje, hartie igienico-sanitara si alte hartii) s-a redus de asemenea cu 34,6% in primul trimestru, singura crestere cu aproape 4% fiind inregistrata la hartiile igienico-sanitare.
Spre exemplu, producatorul de hartie si carton Vrancart Adjud a bugetat pentru acest an venituri de 118,9 mil. lei (28,7 mil. de euro), in crestere cu 0,8%, si un profit brut de cinci milioane de lei (1,2 mil. euro), sub castigul de 6,6 mil. lei (1,5 mil. euro) din 2008, si a anuntat ca nu va distribui dividende pentru anul trecut.
Consumul de hartie si cartoane a fost in 2007 de 36 de kilograme pe cap de locuitor, fata de media europeana de peste 80 de kilograme pe cap de locuitor.
Pe aceasta piata au avut loc o serie de inchideri ale instalatiilor de productie de celuloza la Ambro Suceava, Celhart Donaris Braila si Letea Bacau in ultimii doi ani, ceea ce a dus la scaderea productiei de hartie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO