Eveniment

Amendă record: Gigantul american Apple a fost amendat cu 1,8 miliarde de euro pentru că a încălcat legislaţia UE în materie de streaming muzical. Producătorul de iPhone-uri a fost sancţionat pentru prima dată de Bruxelles pentru abuz de poziţie dominantă

Amendă record: Gigantul american Apple a fost amendat cu...

Autor: Ştefan Stan

04.03.2024, 21:26 142

Bruxelles-ul a amendat Apple cu peste 1,8 miliarde de euro pentru că a împiedicat concurenţa cu serviciile de streaming muzical ale rivalilor, aceasta fiind prima dată când producătorul iPhone a fost sancţionat pentru încălcarea legislaţiei UE, scrie FT. 

Margrethe Vestager, şefa autorităţii de concurenţă a blocului comunitar, a declarat că gigantul tehnologic a încălcat normele antitrust ale UE timp de un deceniu, "împiedicând dezvoltatorii să informeze consumatorii cu privire la serviciile muzicale alternative, mai ieftine, disponibile în afara ecosistemului Apple".

Ea a afirmat că acest lucru a reprezentat un abuz de poziţie dominantă a grupului în ceea ce priveşte streamingul de muzică în App Store.

Apple a răspuns că va face apel împotriva deciziei, anunţând ani de lupte juridice în instanţele UE. Acţiunile grupului au scăzut cu aproximativ 2,5% în tranzacţiile de dimineaţă.

Comisia a declarat că a depăşit procedura standard de aplicare a amenzilor pentru a oferi un factor de descurajare nu doar pentru Apple, ci şi pentru alte "companii de dimensiuni şi cu resurse similare".

Vestager a declarat că "partea tradiţională a amenzii" - aproximativ 40 de milioane de euro - a fost "destul de mică, nici măcar o amendă pentru depăşirea vitezei, o amendă de parcare". Prin urmare, comisia a majorat amenda totală la 1,84 miliarde de euro, ceea ce, potrivit lui Vestager, reprezintă 0,5% din cifra de afaceri mondială a Apple.

De asemenea, comisia a precizat că a luat în considerare faptul că "Apple a prezentat informaţii incorecte" în timpul procesului.

FT a raportat luna trecută că se aştepta ca amenda să fie de aproximativ 500 de milioane de euro. Ulterior, comisia a luat decizia de a aplica o sancţiune mai mare, potrivit a trei persoane familiare cu procesul.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO