Eveniment

Execuţia bugetară la opt luni: venituri în creştere cu 22%, cheltuieli mai mari cu 17%

Execuţia bugetară la opt luni: venituri în creştere...

Autor: Iulian Anghel

28.09.2022, 00:07 427

♦ În primele opt luni din an (ianuarie – august) veniturile bugetului general consolidat au avansat cu 22%, în vreme ce cheltuielile au crescut cu 16,7%, an/an, ceea ce a făcut ca deficitul bugetar să ajungă la 2,4% din PIB, cu un punct procentual sub deficitul de 3,35% din PIB înregistrat între ianuarie – august 2021.

Potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor, principalele creşteri de venituri vin din TVA, venituri nefiscale, contribuţii de asigurări şi impozitul pe profit. Din TVA bugetul a încasat cu 11,2 miliarde de lei (2,2 mld. euro) mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, deşi consumul nu a crescut spectaculos, dimpotrivă, de la o creştere cu două cifre în anii trecuţi, a coborât acum undeva la un plus de 2-3%. În procente, creşterea veniturilor din TVA, la opt luni, este de 22,6%, ceea ce arată că guvernului îi prieşte inflaţia care, oficial, a ajuns la 15%. Şi că, de fapt, inflaţia reală este mult mai mare pentru că, altminteri, nu ai cum să ai o creştere de consum casnic de 3% şi venituri suplimentare din TVA de aproape 23%.

Au crescut însă puternic impozitele colectate din zona de bunuri şi servicii (altele decât TVA şi accize) - un plus de aproape 9 mld. lei faţă de ianuarie – august 2021, până la 12,2 mld. lei şi, desigur, ridicarea resticţiilor impuse de pandemie a avut rolul de a revigora industria serviciilor.

„Guvernul ia măsuri corecte şi responsabile, aspect care se reflectă în cifrele din execuţia bugetară pe primele 8 luni: veniturile bugetului general consolidat sunt mai mari cu 22% faţă de perioada si­milară a anului trecut, iar investiţiile sunt în creş­­tere cu 9,6%. Totodată, deficitul bugetar pe primele 8 luni este în scădere cu peste 6 mld. lei”, s-a lăudat premierul Nicolae Ciucă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO