Eveniment

Metrorex a semnat contractul pentru metroul din Drumul Taberei. În mai încep lucrările, în 2014 e gata

Autor: Andreea Neferu

14.03.2011, 23:44 101

Lucrările de construcţie a tronsonului de metrou RâulDoamnei-Eroilor, ce face parte din magistrala 5 Drumul Taberei -Pante­limon, vor începe în prima parte a lunii mai, urmând ca în2014 să fie finalizate.

Metrorex a semnat ieri contractul cu firmele care vor construiacest tronson, Astaldi (Italia), FCC Construccion (Spania), DeltaACM 93 (România) şi AB Construct (România), valoarea lucrărilorridicându-se la 215 milioane de euro fără TVA, adică un cost decira 34,6 milioane de euro pe kilometru. Delta ACM 93 este una dinfirmele despre care presa a scris că este favorită a PDL, partidulde la guvernare. Delta ACM 93 a câştigat în perioada 2007-2919aproape 30% din contractele Primăriei sectorului 3 , unde esteprimar vicepreşedintele PDL, Liviu Negoiţă. "Mai durează 50 de zilepână la începerea propriu-zisă a lucrărilor pentru că existădiverse lucrări pregătitoare, se depun scrisori de garanţie de bunăexecuţie", a declarat Gheorghe Udrişte, directorul general alMetrorex.

Noul tronson va deservi 200.000 de bucureşteni şi va avea o lungimede 6,22 kilometri, urmând să cuprindă nouă staţii (Râul Doamnei,Brâncuşi, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Drumul Taberei 34,Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor - n.red.), a declaratAnca Boagiu, ministrul transporturilor şi infrastructurii.

Finanţarea necesară pentru investiţia în tronsonul Râul Doamnei -Eroilor va fi asigurată în proporţie de 50% de la bugetul de stat,restul fiind credit de la Banca Europeană de Investiţii.

Boagiu a mai spus că există planuri şi pentru următorul exerciţiufinanciar al Uniunii Europene (2014-2020), urmând ca investiţiileîn reţeaua de metrou din Capitală să se ridice la 8,5 mld. euro înaceastă perioadă. Banii vor fi alocaţi construcţiei magistralei 5Drumul Taberei - Pantelimon, magistralei 6 Piaţa Vic­to­riei -Otopeni, precum şi achiziţiei de 37 de trenuri noi, dintre care 21pentru magistrala 5.

Pentru magistrala 7 Bragadiru-Voluntari, ministerul ia în calcul unparteneriat public privat.

La 30 iunie va fi pus în funcţiune şi tron­sonul 1 Mai - ParcBazilescu, început în urmă cu 20 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO