Eveniment

Negocierile cu FMI se reiau peste o luna

28.09.2005, 19:26 15

Negocierile Romaniei cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) cu privire la acordul semnat in 2004 vor fi reluate la 20 octombrie, cand o echipa a institutiei financiare internationale va sosi la Bucuresti, a anuntat ieri Ministerul Finantelor.

Vizita a fost convenita de catre directorul Directiei Europa a FMI, Michael Deppler, si delegatia Romaniei care a participat la reuniunea de toamna a FMI si a Bancii Mondiale, organizata la Washington. Oficialii romani au fost ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu, si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

"Am cazut de acord asupra reinceperii discutiilor pe marginea acordului cu FMI. In acest context, incepand cu 20 octombrie, o echipa a FMI se va deplasa la Bucuresti", a declarat Vladescu.

El a precizat ca temele de discutii vor fi inchiderea bugetului din 2005, constructia bugetului pe 2006, un eventual program fiscal pe termen mediu pentru perioada 2006-2010, situatia deficitului de cont curent si politicile monetare si fiscale necesare pentru a contracara evolutiile negative, dar si aspecte privind restructurarea economiei. Acordul cu FMI, prin care Romania are acces si la fonduri de aproape 400 de milioane de dolari, a fost intrerupt in primavara acestui an, in principal din cauza temerilor expertilor internationali privind capacitatea redusa de compensare a scaderii veniturilor la bugetul de stat ca urmare a introducerii cotei unice de impozitare de 16%.

La finele lunii iunie, autoritatile romane au stabilit cu reprezentantii institutiei financiare o prima forma a scrisorii suplimentare, urmand sa fie adoptate unele masuri pentru ca documentul sa intre in board-ul FMI la sfarsitul lunii august.

Pe parcursul discutiilor, Fondul Monetar International a pastrat solicitarile privind adoptarea unor masuri care sa duca la cresterea incasarilor la buget.

In acelasi timp, expertii FMI s-au aratat ingrijorati de evolutia deficitului de cont curent, rezultat din continuarea cresterii consumului intr-un ritm accelerat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO