Eveniment

Reacţia lui Marcel Boloş, ministrul finanţelor, după anunţul agenţiei de rating Fitch: Anunţul Fitch reprezintă o recunoaştere a eforturilor noastre continue pentru a controla deficitul bugetar, pentru a sprijini mediul de afaceri şi pentru a promova o creştere economică sustenabilă

Reacţia lui Marcel Boloş, ministrul finanţelor, după...

Autor: Răzvan Botea

09.09.2023, 14:19 5517

Marcel Boloş, ministrul finanţelor, a reacţionat la raportul agenţiei americane de rating Fitch cu privire la menţinerea perspectivei stabile pentru ratingul de ţară al României.

„Anunţul Fitch reprezintă o recunoaştere a eforturilor noastre continue pentru a controla deficitul bugetar, pentru a sprijini mediul de afaceri şi pentru a promova o creştere economică sustenabilă. Încrederea agenţiilor de rating ne oferă un cadru solid pentru a continua să dezvoltăm şi să implementăm politici fiscale responsabile şi proiecte de infrastructură care să sprijine creşterea pe termen lung. Priorităţile Ministerului Finanţelor rămân implementarea măsurilor care asigură consolidarea fiscal-bugetară şi a celor necesare asigurării unei creşteri economice sustenabile a României. Suntem hotărâţi să ne menţinem pe calea reformelor şi să continuăm să ne îmbunătăţim ratingul şi perspectiva economică în viitor”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

În opinia agenţiei, economia României va creşte cu 2,9% în 2023, fiind cea mai optimistă prognoză actualizată recent, după ce au fost publicate datele din prima jumătate din 2022.

„În evaluarea realizată, Fitch menţionează atât rezilienţa economică de care a dat dovadă România în perioada recentă (2022 şi prima jumătate a anului 2023), cât şi stabilitatea politică de care s-a bucurat ţara noastră începând cu finalul anului 2021. Totodată, agenţia evidenţiază şi datoria publică stabilă a României, precum şi trendul descendent al inflaţiei din ţara noastră”, mai transmit reprezentanţii Ministerului de Finanţe.

Datoria suverană a României se află în acest moment, în evaluare tuturor celor trei mari agenţii de rating (Fitch, Moody’s şi S&P) pe nivelul recomandat investiţiilor, însă pe ultima treaptă, la un pas distanţă de categoria „junk”, treapta nerecomandată investiţiilor.

Principalii factori care ar putea conduce la îmbunătăţirea ratingului de ţară sau a perspectivei sunt continuarea reducerii deficitului bugetar, care ar susţine şi o scădere fermă a datoriei publice exprimată ca procent din PIB pe termen mediu, precum şi îmbunătăţirea structurală a poziţiei contului curent, prin reducerea îndatorării externe şi a riscurilor privind finanţarea externă.

Pe de altă parte, factorii care ar putea duce la scăderea ratingului de ţară sunt persistenţa unor deficite bugetare mari care ar conduce la o traiectorie ascendentă a ponderii datoriei publice în PIB pe termen mediu, cât şi deteriorarea semnificativă a rezervelor de lichiditate externă, urmare a menţinerii unor deficite de cont curent mari şi a reducerii intrărilor de capital extern.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO