Eveniment

Tendinţa de ameliorare a pieţei muncii va continua, pe măsură ce se reiau investiţiile

Foto: Octav Ganea

Foto: Octav Ganea

25.03.2015, 00:00 273

Tendinţa de ameliorare a indicatorilor din piaţa forţei de muncă va continua pe fondul perspectivelor de intrare a economiei într-un nou ciclu investiţional.

De asemenea, procesele de fiscalizare a economiei gri şi de reducere a taxării muncii se vor resimţi favorabil la nivelul indicatorilor din piaţa forţei de mun­că, opinează analiştii Băncii Transilvania, comentând datele publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS) privind dinamica gradului de ocupare a populaţiei active şi a ratei şomajului în trimestrul IV şi per ansamblu în 2014.

În 2014, rata medie de activitate a crescut cu 1,1 puncte procentuale, la 65,7%, în timp ce rata medie de ocupare a populaţiei a urcat cu 1,3 puncte procentuale, la 61%.

Pe de altă parte, rata medie a şomajului s-a redus cu 0,5 puncte procentuale, la 6,8%. ZF

Datele INS arată ceva mai rău în T4, dar nu exagerat de îngrijorător. Astfel, opulaţia activă a scăzut cu un ritm trimestrial de 2,8%, la 9,2 milioane în trimestrul IV. În aceeaşi vreme, populaţia ocupată s-a redus cu 3%, la 8,6 milioane. Prin urmare, rata de activitate pentru populaţia 15 - 64 de ani s-a redus de la 67,1% în trimestrul III la 65,4% în trimestrul IV.

Rata de ocupare a populaţiei (15-64 de ani) s-a diminuat de la 62,6% în trimestrul III la 60,8% în trimestrul IV. Pe segmentul 20 - 64 de ani rata de ocupare s-a situat la 65,4% (obiectivul României din Strategia Europa 2020 fiind de 70%).

Pe de altă parte, rata şomajului (date brute) a crescut de la 6,5% în trimestrul III la 6.7% în trimestrul IV.

Totuşi, potrivit analiştilor Băncii Transilvania, pe termen mediu tendinţa de ameliorare a indicatorilor din piaţa forţei de muncă, va continua pe fondul perspectivelor de intrare a economiei într-un nou ciclu investiţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO