Media & Advertising

Liberty Media vrea mai multa putere in trustul controlat de Murdoch

17.12.2004, 00:00 14



Liberty Media, grupul de investitii media controlat de John Malone, se afla in tratative pentru a-si largi participatia in News Corp, a declarat un director al Liberty pentru Financial Times.



"Au avut loc unele discutii ", a spus Robert Bennett, directorul general al Liberty, investitorilor care au asistat la conferinta de presa de la UBS Media din New York. El a evitat insa sa intre in detalii. Purtatorul de cuvant al News Corp a refuzat sa comenteze afirmatia.



In luna noiembrie Liberty Media a stabilit etapele pentru o posibila ofensiva in vedere unei participatii mai mari in grupul News Corp. Reprezentantii Liberty Media au confirmat intentia trustului de a-si extinde ponderea actiunilor cu drept de vot de la 9% la 17%.



Totusi, Liberty a declarat ca nu are intentia de a lansa un atac pentru preluare si si-a exprimat public aprecierea pentru abordarea manageriala a familiei Murdoch.



Rupert Murdoch, despre care persoanele apropiate si asociatii sai spun ca este extrem de protectiv in ceea ce priveste controlul imperiului media pe care l-a construit pornind de la un singur ziar, a actionat si, in numai cateva zile, a luat o masura defensiva care face o posibila preluare fara acordul partilor (ostila) extrem de costisitoare.



Analistii intrevad o solutie prin care sa se evite plata unei sume costisitoare a impozitului pe profit, solutie denumita "scindare cu beneficii financiare", in care o companie care detine o participatie mare in alta companie accepta sa cedeze actiunile in schimbul unei sume de bani si a unei afaceri mai mici.



Un asemenea acord, care, potrivit unei surse apropiata discutiilor, s-ar fi aflat printre subiectele discutiei dintre Murdoch si Malone, ar fi preferabil deciziei de a vinde direct actiunile, care ar atrage plata unor taxe substantiale, spun analistii.



Grupul lui Malone, Liberty, a mai facut in trecut asemenea tranzactii. In luna iulie a renuntat la cele 10 procente din televiziunea E! Entertainment Television, la participatia sa in International Channel Network si a platit 545 mil. dolari (410 mil. euro) in schimbul a 4% din actiunile Liberty detinute de grupul Comcast.



In plus, Bennett a confirmat ca Liberty a fost interesata de achizitia turnurilor de emisie de la furnizorul de servicii mobile Sprint. Potrivit site-ului propriu, Liberty detine 8% din actiunile Sprint.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO