Opinii

Ce, cum şi cât plăteşti pentru reuşită

Ce, cum şi cât plăteşti pentru reuşită

Autor: Dorin Oancea

19.05.2014, 17:18 394

Dacă aş fi regizor de film, aş pune pe ecran poveştile reale a doi oameni, un francez şi un polonez. Povestea polonezului o ştiu de la un român care a lucrat în Italia, la un şantier micuţ de reparat bărci şi iahturi. Polonezul, profesor universitar de felul lui, dar îndrăgostit iremediabil de apă şi navigaţie, s-a angajat la şantier.

 

Acolo, omul a început să lucreze pentru o brumă de bani, pentru că putea refolosi materiale pentru a-şi construi propria barcă cu care să facă înconjurul lumii - aceasta era convenţia cu proprietarul şantierului. Şi a trăit cu banii aceia puţini, dormind sub sau, mai târziu, în corpul bărcii sale, un hirsut cu barba zbârlită şi păr răzvrătit, ani de zile, pentru a-şi îndeplini visul. La acutizarea crizei, românii au plecat de la şantier, pentru că nimeni nu-şi mai repara iahtul. Iar povestea mea rămâne cu final deschis, pentru că nu a mai putut să îmi spună nimeni şi nu ştiu ce s-a întâmplat cu universitarul şi cu barca sa. Îmi place să cred că a izbândit, cei care au lucrat cu el spun că a renunţat la mult prea multe - carieră, familie, stabilitate - pentru ideea sa.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO